Dåligt med
valborgsmässoeldar

Coronatider sätter sin prägel på årets valborgsmässofirande. De flesta eldar och festligheter är inställda.

– Under rådande omständigheter är det viktigt att du som planerar att arrangera ett valborgsmässofirande funderar på om det verkligen är lämpligt att hålla årets majbrasa. Om du misstänker att du som arrangör kommer ha svårt att upprätthålla reglerna för ett maxantal på 50 personer bör du avstå från att arrangera majbrasan i år, skriver Hudiksvalls kommun på sin webbplats (25 april 2020).

Till detta kommer risken för brand i skog och mark.

– Just nu är det också stor risk för gräsbränder i skog och mark. Det varma vädret medför att fjolårsgräset snabbt torkar ut, skriver kommunen.

Kommunen påminner också den som tänker ordna en majbrasa, att ansvarig måste anmäla det till räddningstjänsten.

Valborgsfirande krävs också polistillstånd om firandet anordnas för allmänheten eller om allmänheten har tillträde till den.

– Du behöver tillstånd för att anordna en offentlig tillställning såsom en majbrasa, skriver kommunen och understryker ”att tillställningar över 50 deltagare i dagsläget inte får hållas och kommer att avslås”.

När Långvind.com söker efter valborgsfirande på Bookhälsingland och www.scandinavianxperience.se får vi noll träffar. Det betyder dock inte att det inte kommer att bli en och annan liten valborgsmässoeld som lyser upp kvällshimlen.

Text och foto:
Jörgen Bengtson