Telia fortsätter
klippa teleledningar

Telia fortsätter att avveckla telefonnätet, utan att garantera fungerande alternativ för alla. Snart är telestationerna historia i större delen av Sverige i takt med att Telia klipper abonnentlinjerna och river telestationerna.

Nästa vår kommer Telia att avveckla ytterligare två telestationer på Hälsingekusten – Rogsta (Hudiksvalls kommun) och Djupvik (Söderhamn) – plus drygt dussinet i inlandet.

Ytterligare telestationer i Hälsingland som Telia kommer att avveckla är fyra stationer i Bollnäs kommun (Lottefors, Röste, Undersvik och Vallsta) , ytterligare en i Hudiksvall (Norrbo), fyra i Ljusdal (Los, Ramsjö, Veckebo och Skästra), en i Nordanstig (Edeström), ett okänt antal i Ovanåker samt ytterligare tre i Söderhamn (Stråtjära, Holmsveden och Hälsingmo).

Totalt berör nedläggningen cirka 500 abonnenter. Nedläggningen ska vara avslutad den 31 maj 2021.

Telia hänvisar till bredband eller trådlöst internet via mobilnätet, men garanterar inte alla en ny anslutning.

I Långvindsbruk har den forna telestationen blivit Sveriges minsta vandrarhem på 4,44 kvadratmeter (bilden). Många andra telestationer har blivit gäststugor eller redskapsbodar.

Abonnenterna i Långvindsbruk drabbades hårt, när Telia avvecklade nätet 2011.

Det gamla telemonopolet avvecklade nätet utan att ta ansvar för att erbjuda alla fungerande telefonalternativ. En av de drabbade var boende- och konferensanläggningen Kungsgården Långvind.

– Vi väntar fortfarande på att Telia ska leverera den lösning företaget erbjöd oss, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind, som vaknade upp den 1 oktober 2011 med en fast telefon som inte längre fungerade.

Telia erbjöd sig att montera en förstärkningsantenn på ett uthus och sedan ansluta den trådlösa förbindelsen till det fysiska telefonnätet in i huset. När det var dags för leverans, vägrade Telia att göra anslutningen!

Räddningen blev det kommunala stadsnätet, Fiberstaden AB, som i samma veva anslöt Kungsgården Långvind. Mobilnätet är fortfarande så dåligt lokalt att det bara fungerar sporadiskt eller för vissa operatörer inte alls.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har skrivit om Telias agerande i Långvind och på Hälsingekusten i många artiklar: Telia släcker ner Nordanstig (25 november 2026),  Mer fiber till Nordanstig (26 april 2016), Hårt slag mot kusten (18 mars 2016) och Telia klipper till mot kusten (5 november 2015), Telia avvecklar i Långvind (18 oktober 2014), Telia bygger ut på Hälsingekusten (5 september 2014),Telia river kopparnätet (10 mars 2013),  Telia fortsätter riva (13 januari 2013), Telia backar på Oxskär (12 september 2012), Telia klipper till – igen (7 september 2012),  Utan telefon (18 juni 2012), Hundranittiodagar utan telefon (16 januari 2012), Fortfarande utan mobil (7 januari 2012), Nittio dagar utan telefon (30 december 2011), Telia överger Långvind (25 december 2011), Kungsgården har inte stängt (18 december 2011), Telias nonchalans i fokus (15 december), Sjuttiofem dagar utan telefon (13 december 20121), Hälsingeprotest till regeringen (21 oktober 2011), Utan fungerande telefon (19 oktober 2011), Återreglering av telefonin (6 oktober 2011), Anmäler Telia till PTS (4 oktober 2011) och Telia klipper utan förvarning (1 oktober 2011).

Text och foto:
Jörgen Bengtson