Telia klipper till mot kusten

Telia klipper telefonledningar på Hälsingekusten – utan att ta ansvar för resultatet.

Telia har beslutat att avveckla telefonnätet i 20 byar på kusten i Nordanstig och i andra delar av kommunen. Telia klipper telefonledningarna utan att garantera att det finns fungerade trådlösa alternativ via mobilnätet till de berörda abonnenterna. I de drabbade byarna finns inte heller möjlighet till optofiberanslutning.

– Ett dråpslag för kommunen, säger kommunalrådet Monica Olsson (S) till Sveriges Radio P 4 i dag.

TeliaTelia gör alltså samma sak som bolaget tidigare gjort i bland annat Långvindsbruk (30 september 2011), då utan att ens informera alla telefonabonnenter i förväg.

Om ett par veckor träffar Nordanstigs kommun Telia för att få besked om alternativ till det gamla telenätet. Det är inte bara telefonerna och internetanslutningen som går förlorade, utan också trygghetslarm.

Telia vältrar som vanligt över ansvaret på andra. I Långvindsbruk vägrade Telia att leverera fungerande alternativ via mobilnätet, trots löfte om att ordna detta.

– Vi har fortfarande inte fått en fungerande ersättning. Vårt företag, Kungsgården Långvind, och vi som privatpersoner, är efter drygt fyra år utan den mobila telefonilösning som Telias informationsdirektör Björn Berg personligen lovat oss. Vi har fått söka andra lösningar via stadsnätet i Hudiksvall, säger Agneta Bengtson till Långvind.com.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Telias agerande i Långvind och på Hälsingekusten sedan Telia 2011 klippte telefonledningarna i Långvindsbruk. Den första artikeln kom sedan Kungsgården Långvind den 1 oktober 2011 upptäckte att telefonen inte längre fungerade: Telia avvecklar i Långvind (18 oktober 2014), Telia river kopparnätet (10 mars 2013),  Telia fortsätter riva (13 januari 2013), Telia backar på Oxskär (12 september 2012), Telia klipper till – igen (7 september 2012),  Utan telefon (18 juni 2012), Hundranittiodagar utan telefon (16 januari 2012), Fortfarande utan mobil (7 januari 2012), Nittio dagar utan telefon (30 december 2011), Telia överger Långvind (25 december 2011), Kungsgården har inte stängt (18 december 2011), Telias nonchalans i fokus (15 december), Sjuttiofem dagar utan telefon (13 december 20121), Hälsingeprotest till regeringen (21 oktober 2011), Utan fungerande telefon (19 oktober 2011), Återreglering av telefonin (6 oktober 2011), Anmäler Telia till PTS (4 oktober 2011) och Telia klipper utan förvarning (1 oktober 2011).

Jörgen Bengtson