Mer fiber till Nordanstig

Nordanstigs kommun kontrar Telias nedmontering av kopparnätet med att snabba på optofiberutbyggnaden.

– Vår kommun är en av de hårdast drabbade när Telia släcker ner delar av sitt kopparnät. För att möta efterfrågan på bredband och telefoni vill kommunstyrelsen se en snabb förtätning av Nordanstigs stadsnät, skriver Nordanstigs kommun på sin webbplats.

TeliaDet är framför allt på Nordanstigskusten, där Telia avvecklar telestationer och klipper kopparledningar. Det gamla telemonopolen avvecklar helt enkelt de flesta telestationer på kusten. Från tidigare avvecklingar, bland annat i Långvindsbruk, vet vi att Telia inte tar ansvar för att erbjuda alla fungerande telefonalternativ.

– Vi väntar fortfarande på att Telia ska leverera den lösning företaget erbjöd oss, säger Agneta Bengtson på Kungsgården Långvind, som vaknade upp den 1 oktober 2011 med en fast telefon som inte längre fungerade.

I ett första skede kommer hushåll och företag i delar av Gnarp, Harmånger, Hårte, Olerstäkten, Stocka, Hassela kyrkby, Ilsbo och Bergsjö att få möjlighet att ansluta sig till det operatörsneutrala nät som kommunala Fiberstaden AB administrerar. Bolaget är Hudiksvalls och Nordanstigs gemensamma stadsnätsbolag.

Kommunstyrelsen i Nordanstig vill satsa 5,3 miljoner kronor på fiberutbyggnaden 2016, en stor summa för en liten kommun som Nordanstig,

– Pengar som kommer tillbaka till kommunen i takt med att fler ansluter sig. Nordanstigs stadsnät går inom kort ut med erbjudanden till hushåll i områdena, skriver kommunen.

Telia säger att företaget kommer att avveckla bland annat följande telestationer på Nordanstigskusten under 2016:
Gnarps masugn, Hårte, Hånick, Lönnångersfjärden, Mellanfjärden och Årskogen.

Hälsingekusten.se har tidigare haft två artiklar om Telias nedmontering av telefonnätet i Nordanstig: Hårt slag mot kusten (18 mars 2016) och Telia klipper till mot kusten (5 november 2015).

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har skrivit om Telias agerande i Långvind och på Hälsingekusten i många artiklar sedan Telia 2011 klippte telefonledningarna i Långvindsbruk: Telia avvecklar i Långvind (18 oktober 2014), Telia river kopparnätet (10 mars 2013),  Telia fortsätter riva (13 januari 2013), Telia backar på Oxskär (12 september 2012), Telia klipper till – igen (7 september 2012),  Utan telefon (18 juni 2012), Hundranittiodagar utan telefon (16 januari 2012), Fortfarande utan mobil (7 januari 2012), Nittio dagar utan telefon (30 december 2011), Telia överger Långvind (25 december 2011), Kungsgården har inte stängt (18 december 2011), Telias nonchalans i fokus (15 december), Sjuttiofem dagar utan telefon (13 december 20121), Hälsingeprotest till regeringen (21 oktober 2011), Utan fungerande telefon (19 oktober 2011), Återreglering av telefonin (6 oktober 2011), Anmäler Telia till PTS (4 oktober 2011) och Telia klipper utan förvarning (1 oktober 2011).

Jörgen Bengtson