Rekordår för
bergscykelparken

Järvsö Bergscykel Park (JBP) – som är en anledning får många att dra till Hälsingland – har slagit förra årets rekord på 27 000 cykeldagar.

Coronapandemin har ökat utomhusaktiviteter, som bergscykelparken har dragit nytta av. Detta gäller trots flera smittskyddsåtgärder i Järvsöbacken som färre tillgänglig cyklar och färre sällskap man släpper på i lederna.

– Det har varit fler än någonsin, en markant ökning från fjolårets 27 000 cykeldagar, säger Lars Ek Lööv, vd för och delägare i JBP, till www.Helahälsingland.se i dag.

JBP har vuxit rejält från starten den 6 juni 2010, med 2 500 besökare under första säsongen. Nu tävlar Järvsö med bergscykelparken i jämtländska Åre, Åre Bike Park – Downhill, om att vara störst i Sverige i antal cykeldagar.

Åre leder i antal leder: 36 leder på sammanlagt 50 kilometer, fördelade på sju gröna, tio blå, tio röda och nio svarta leder. Järvsö har 21 leder – oklart på hur många kilometer – fördelade på tre gröna, nio blå, fem röda och fyra svarta leder. Järvsö kan leda i cykeldagar – här hittar vi ingen statistik för Åre.

Järvsös cykelleder har fått namn efter samhällets storhet – Lill-Babs. Leden som alla kan cykla och ha roligt i heter följaktligen Barbro. De tre som byggdes därefter fick namnet efter Lill-Babs barn: Monica, Malin och Kristin.

Bilden visar antalet leder 2020.

Hälsingekusten.se berättar under toppvinjetten ”Göra” om Järvsö Bergscykel Park. Det är en av många aktiviteter, för den som bor på Kungsgården Långvind eller annat ställe på lämpligt avstånd från Järvsö – och en av få vi nämner i Hälsinglands inland.

Jörgen Bengtson
Bild: Järvö Bergscykel Park