Äntligen skidbro
till Söderhamn

En riktig långkörare för friluftslivet på Hälsingekusten går nu i mål. Söderhamn får äntligen sin skidbro, som går över Flygvägen och binder samman motionsspåren på Hällåsen med Hällmyra.

Flygvägen stängs av mellan 19 och 23 oktober 2020. Bron kommer i tre sektioner, som monteras ihop på plats. Bron blir elva meter bred och trettiosju meter lång. Enligt kommunen ska den hålla i minst 80 år.

När bron väl är på plats, kommer arbetet att fortsätta med bland annat med beläggning, snörasskydd och räcken. Bron med anslutningar ska stå klar till årets skidsäsong.

Den nya bron ersätter två tidigare broar. Den första byggde Försvarsmakten inför O-ringen 2006, men den blev underkänd inför vinter-SM-veckan 2017 (bilden). Den andra bron lånade kommunen tillfälligt från Trafikverket – för att kunna genomföra SM-veckans skidtävlingar – som återfick bron i augusti 2017.

Den nu aktuella bron trodde kommunen skulle vara på plats i november-december 2018. Nästan två år försenad kommer den av allt att döma på plats. Därmed får Hällåsen och Hällmyra åter en sammanbindande bro. Under tiden har det preliminära priset på bron stigit med 100 procent, från tre till sex miljoner kronor, men nu lever bron också ”upp till kraven för internationella tävlingar”, enligt kommunens webbplats.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om Söderhamns skidbro: Sommarens vinternyhet: Hällåsen–Hällmyra får skidbro (4 september 2019).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun