Sommarens vinternyhet:
Hällåsen–Hällmyra får skidbro

Lagom till vintern och årets skidsäsong får skidområdet utanför Söderhamn en tio meter bred och asfalterad bro, som binder samman Hällåsen och Hällmyra.

Söderhamns kommun har sagt ja till bron, som kostar cirka sex miljoner kronor. Den ska vara på plats lagom till skidsäsongen och äntligen ge området en permanent skidbro, som blev akut under vinter-SM-veckan 2017 (bilden), som satte Söderhamn på kartan som vintersportstad.

Kommunen har en vision om att göra området till ett så kallat Vasaloppscenter. Med bron tar man ett steg närmare den verkligheten. En enig kultur- och samhällsservicenämnd beslutade under tisdagen att säga ja till att investera i en större skidbro mellan Hällåsen och Hällmyra.

Bron ska vara på plats senast i november 2019. En entreprenör är redan engagerad i projektet.

Bron kommer att byggas i fabrik och sedan levereras i tre delar, med två påfartsramper och en överbyggnad. Sedan sker monteringen på plats.

Skidbron har varit en följetongen. Området fick en bro 2006 inför orienteringstävlingen O-ringen. När det var dags för vinter-SM-veckan 2017 blev bron underkänd; kommunen lånade in en tillfällig bro från Trafikverket till skidtävlingarna. Kommunen beslutade i november 2017 – sedan den tillfälliga bron hade tagits bort några månader tidigare – att bygga en ny bro för tre miljoner kronor. Men det blev av olika skäl ingen bro.

Nu började man istället fundera på att utveckla hela Hällåsenområdet till ett så kallat Vasaloppscenter, med krav på en helt annan typ av bro. Nu blir Vasaloppscentret förhoppningsvis verklighet. Här är den nya bron viktig, dels för att den har längre livslängd (80 år) än den tänkta bron 2017, dels för att den uppfyller kraven som Internationella skidförbundet (FIS) ställer på bland annat dubbla spår som åkare kan mötas i.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om SM-vinterveckan: Applåder för Söderhamns SM-vecka (26 april 2017), Rådhustorget blev folkfest på lördagen (4 februari 2017), Gratisbussar ger publikrekord (2 februari 2017), Startskottet för SM i Söderhamn (29 januari 2017), Söderhamn stänger av för Vinterveckan (15 januari 2017),  Söderhamn bjuder in till vinterfrukost (19 november 2016), Tuff SM-backe i Söderhamn (9 oktober 2016), Prisar SM-veckan i Söderhamn (16 augusti 2016), Vinterarbete i sommarland (29 juni 2016), Rekordintresse för SM-veckan (13 april 2016), Sparar 20 000 kubik snö (23 mars 2016), Företagsvinster under SM-veckan (8 mars 2016), ”Gnistan, glöden, kompetensen”(1 februari 2016), Söderhamn bygger ”snöfabrik” (18 januari 2016), Snökanoner till Söderhamn (27 oktober 2015) och Vinterveckan till Söderhamn 2017 (26 augusti 2015).

 Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun