Gratisbussar
ger publikrekord

SM-veckan i Söderhamn kan redan ha satt publikrekord, trots att Söderhamn är den minsta kommun någonsin som arrangerat svenska mästerskapen (SM) för vinter- och inomhusidrotter. Förklaringen heter gratisbussar och stort lokalt engagemang.

Den 1–5 februari är det gratis SM-bussar i Söderhamn och Bollnäs till arenorna samt gratis bussar och tåg inom hela Söderhamns kommun. Det går bussar till och från större tävlingar på Hällåsen, där ordinarie infart är avstängd för privatbilister. Anstormningen har blivit så stor att X-Trafik från och med i torsdags satte in extrabussar.

– Jättekul att så många tar bussen, säger kommunens infrastrukturstrateg Johnny Olofsson på Söderhamns kommunala webbplats.

Förra året kom totalt 40 000 besökare till SM-veckan i Piteå. I år ser arrangörerna redan att man kommer att slå det publikrekorden.

– Jag tror att vi kommer att slå ett rejält rekord på det totala med antal besökare när det är slut. När det blir helg kommer det strömma hit ännu fler långväga gäster. Det är roligt att det finns en sådan mångfald på sporter och besökarna får en möjlighet att se sporter de inte sett tidigare. Det är det som är charmen med SM-veckan, säger SM-veckogeneralen Sören Calleberg till Sveriges Television på torsdagen.

Arrangör av SM-veckan är Riksidrottsförbundet och Söderhamns kommun. SM-vinterveckan har några grenar i Bollnäs och Hassela, vilket gör att SM-veckan är en angelägenhet för stora delar av Hälsingland.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om SM-vinterveckan: Startskottet för SM i Söderhamn (29 januari 2017), Söderhamn stänger av för Vinterveckan (15 januari 2017),  Söderhamn bjuder in till vinterfrukost (19 november 2016), Tuff SM-backe i Söderhamn (9 oktober 2016), Prisar SM-veckan i Söderhamn (16 augusti 2016), Vinterarbete i sommarland (29 juni 2016), Rekordintresse för SM-veckan (13 april 2016), Sparar 20 000 kubik snö (23 mars 2016), Företagsvinster under SM-veckan (8 mars 2016), ”Gnistan, glöden, kompetensen”(1 februari 2016), Söderhamn bygger ”snöfabrik” (18 januari 2016), Snökanoner till Söderhamn (27 oktober 2015), Vinterveckan till Söderhamn 2017 (26 augusti 2015).

Jörgen Bengtson
Foto: SM-veckan

Sidan uppdaterad 3 februari 2017