Rådhustorget blev
folkfest på lördagen

SM-veckan lockar många till tävlingsarenorna på framför allt Hällåsen men färre till festligheterna i centrala Söderhamn. Men på lördagen vände det, med fullt av folk på Rådhustorget och gågatan.

– Först i dag har det varit bra fart, sa en av försäljarna på Rådhustorget till Långvind.com.

Här samsas uppträdanden på stora scenen med mängder av barnaktiviteter, restaurangtält, matstånd och försäljning av olika slag.

På Hällåsen är det fullt tryck kring skidstadion och stort intresse för rallytävlingarna i Flygstaden. Hällåsen rymmer också en mindre marknad med utställare från framför allt lokala företag och organisationer, allt från Hemvärnet och Söderhamn Nära till cykelförsäljare och trädfällare.

På Hällåsen är publiktrycket inte så stort i restaurangtältet, när Långvind.com kommer dit. På vår fråga till en i personalen om det är mycket att göra, blir svaret: ”Ja, men vi är snarare överbemannade än underbemannade.”

När hon sagt detta är skidfinalen till ända och plötsligt väller det in folk i restaurangtältet för att äta pyttipanna, biff stroganoff och gulaschsoppa. De relativt glest befolkade bänkarna blir snabbt fyllda.

Hälsingekusten.se tar tempen på folk, både framför och bakom diskarna, både i centrala Söderhamn och på Hällåsen. Alla är glada och nöjda med arrangemangen. Överallt vippar vita mössor i folkhavet, ett tecken på att man köpt entrébiljett till det samlade utbudet av tävlingar i framför allt Söderhamn men också i Bollnäs och Hassela.

SM-vinterveckan i Söderhamn är en publiksuccé. Söderhamn, minsta arrangör någonsin av Svenska mästerskapen (SM) för vinter- och inomhusidrotter, har rott hem utmaningen med den ära. SM-veckan är en folkfest.

En utmaning var boende för besökande. Men det löste sig uppenbarligen, för närbelägna Långvindsbruk, cirka 20 minuter från Söderhamn, hade åtskilliga tomma bäddar kvar. En annan utmaning var snön. Den löste sig med hjälp av lagrad snö sedan vintern 2015–16 och kyla som kom lagom till tävlingarna, för vintern var ovanligt snöfattig.

Arrangör av SM-veckan är Riksidrottsförbundet och Söderhamns kommun.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om SM-vinterveckan: Gratisbussar ger publikrekord (2 februari 2017), Startskottet för SM i Söderhamn (29 januari 2017), Söderhamn stänger av för Vinterveckan (15 januari 2017),  Söderhamn bjuder in till vinterfrukost (19 november 2016), Tuff SM-backe i Söderhamn (9 oktober 2016), Prisar SM-veckan i Söderhamn (16 augusti 2016), Vinterarbete i sommarland (29 juni 2016), Rekordintresse för SM-veckan (13 april 2016), Sparar 20 000 kubik snö (23 mars 2016), Företagsvinster under SM-veckan (8 mars 2016), ”Gnistan, glöden, kompetensen”(1 februari 2016), Söderhamn bygger ”snöfabrik” (18 januari 2016), Snökanoner till Söderhamn (27 oktober 2015), Vinterveckan till Söderhamn 2017 (26 augusti 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson