Startskottet för
SM i Söderhamn

På tisdag går startskottet för SM-veckan med Vinterkalaset i Söderhamn.

Söderhamn har laddat upp för vinter-SM i två år, bland annat med snöproduktion, snölagring och skidspår på Hällåsen.

Vinterkalaset är Söderhamns stora stadsfest under SM-veckan. Kalaset pågår den 31 januari–5 februari, med bland annat storbilds-tv och artister på Rådhustorget.

SM-veckan omfattar svenska mästerskapen (SM) i 20 vinter- och inomhusidrotter. Tävlingsplats är Söderhamn, med några grenar i Bollnäs och Hassela. Vinter-SM går av stapeln den 30 januari till 5 februari. Arrangör av SM-veckan är Riksidrottsförbundet och Söderhamns kommun. Söderhamn är den minsta kommunen hittills, som står värd för en SM-vecka.

– En av Sveriges största idrottsfester, skriver Söderhamns kommun på sin webbplats.

Förutom tävlingar blir det alltså fest – Vinterkalaset – med Rådhustorget som central plats. Här finns restaurangtält, utomhusscen, kåtor och stånd. Allt är gratis. När Långvind.com besökte Rådhustorget på söndagskvällen (bilden) pågick arbetet med att ställa i ordning det hela.

På tisdag börjar Vinterkalaset med
12.30: Storbilds-tv från utomhusscen, SM i Ski Cross, Bollebacken, Bollnäs
17.00: Storbilds-tv från utomhusscen, WC-tävlingarna i parallellslalom, Hammarbybacken, Stockholm
19.00: Invigning. På scen Monica Törnell, Anna Sahlene med SM-kören, Per Persson med flera.

Långvind.com har haft tolv artiklar om SM-vinterveckan: Söderhamn stänger av för Vinterveckan (15 januari 2017),  Söderhamn bjuder in till vinterfrukost (19 november 2016), Tuff SM-backe i Söderhamn (9 oktober 2016), Prisar SM-veckan i Söderhamn (16 augusti 2016), Vinterarbete i sommarland (29 juni 2016), Rekordintresse för SM-veckan (13 april 2016), Sparar 20 000 kubik snö (23 mars 2016), Företagsvinster under SM-veckan (8 mars 2016), ”Gnistan, glöden, kompetensen”(1 februari 2016), Söderhamn bygger ”snöfabrik” (18 januari 2016), Snökanoner till Söderhamn (27 oktober 2015), Vinterveckan till Söderhamn 2017 (26 augusti 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson