Hälsinge marknad
med lång historia

Fredag–söndag är det åter dags för Hälsinge marknad, en av Norrlands största och äldsta marknader. I år djupdyker också arrangören till marknadens historia i en bilaga i Hudiksvalls Tidning (31 augusti), där två erfarna, tidigare HT-journalister ger bakgrund. Tyvärr finns bilagan inte digitalt.

I år är trycket på marknaden inte lika stort som tidigare, då det alltid varit kö för att få marknadsstånd.

– Jag har själv fått ringa upp knallar i år för att fylla luckor i raden av marknadsstånd, säger marknadsgeneral Hans Bäckström till Helahälsingland.se (5 september 2019).

Det återstår alltså att se hur många av de 675 marknadsplatserna som är bemannade, när marknaden – som öppnar klockan 16 i dag – stänger på söndag klockan 18. Arrangören resonerar redan hur man ska göra inför kommande marknader. Sannolikt försöker man engagera flera lokala producenter.

För många är Hälsinge marknad den stora hemvändardagen i Hudiksvall, med samma återkommande utbud av försäljare och nöjesfält under de tre dagarna. Men samtidigt har marknad en flerhundraårig historia.

Hälsinge marknad har en mycket lång historia, som ytterst få marknader i Norrland har.

Historiskt var Hälsinge marknad en av många höstmarknader. Med tiden blev marknader något som alla städer och större socknar hade tre gånger per år. Till skillnad från många andra historiska marknader, fortsatt Hälsinge marknad att leva vidare i modern tid.

Enligt Norrländsk uppslagsbok var Hudiksvall en av sju platser i Norrland, som ännu i mitten av 1950-talet hade marknad. De andra var Lycksele, Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda och Jokkmokk. Marknaden i Hudiksvall var alltså den enda i Norrland utanför Lappland och Norrbotten, som fick en fortsättning i modern tid.

År 1972 startade Hälsinge marknad i sin nuvarande form, med Kotorget som marknadsplats.

År 1991 flyttade den till Glysisområdet. Bilden är från marknaden 2018.

Numera finns massor av marknader i Hälsingland och Norrland. Hälsinge marknad står sig, både historiskt och besöksmässigt. Hälsinge marknad kallar sig lite sturskt för ”Norrlands och Hudiks största folkfest”.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Hälsinge marknad: ”Lagomväder” bra på för Hälsinge marknad (9 september 2018), Brittsommar på Hälsinge marknad? (6 september 2018), Hälsinge marknad säkert hösttecken (6 september 2017), Hudikmarknad i dagarna tre (8 september 2016), Succé för mesta hemvändardagen (7 september 2015), Kär marknad åter (3 september 2015), Dags för marknad (2 september 2014), Lyckad marknadshelg (7 september 2014), Rekordmånga på marknaden (9 september 2013), Antik marknad i Hudik (4 september 2013) och Marknaden hemvändardag (6 september 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson