Dags för marknad

På fredag öppnar Hälsinge marknad i Hudiksvall och håller sedan öppet i tre dagar. Hälsinge marknad är av Norrlands få historiska marknader, som överlevt i modern tid. Den är Hudiksvalls och Norrhälsinglands stora folkfest och hemvändaraktivitet. Under tre dagar träffar folk gamla vänner, handlar på klassisk marknad och upplever den stämning som en av Norrlands största marknader har.

Politiska partier och flera föreningar tar vara på möjligheten att också sälja idéer och åsikter. Årets marknad blir därför, som den brukar under valår, bli mer laddad med politik än vanligt. Rotary återkommer med sin satsning på Shelterbox.

Hälsinge marknad pågår från fredag klockan 16 till söndag klockan 18 – med nattuppehåll – och med samma återkommande utbud av försäljare och nöjesfält. I år finns omkring närmare 500 knallar, inklusive de politiska hökarna, på plats.

Hälsinge marknad är en av Hälsingekustens stora, återkommande arrangemang. Det är dessutom enda arrangemang med flera hundra år på nacken. Hälsinge marknads moderna motsvarighet i Söderhamn är Strömmingsleken, som förra månaden firade femtioårsjubileum.

Historiskt var Hälsinge marknad en av många höstmarknader i Norrland. Den har haft olika namn under årens lopp, bland annat Höstmässan. Med tiden blev marknader något som alla städer och större socknar hade tre gånger per år. Till skillnad från många andra historiska marknader, fortsatt Hälsinge marknad att leva vidare i modern tid.

Enligt Norrländsk uppslagsbok var Hudiksvall en av sju platser i Norrland, som ännu i mitten av 1950-talet hade marknad. De andra var Lycksele, Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda och Jokkmokk. Marknaden i Hudiksvall var alltså den enda i Norrland utanför Lappland och Norrbotten, som fick en fortsättning i modern tid.

År 1972 startade Hälsinge marknad i sin nuvarande form, med Kotorget som marknadsplats. I början av 1990-talet flyttade den till Glysisområdet.

Numera finns det massor av marknader i Norrland. Hälsinge marknad står sig, både historiskt och besöksmässigt. Hälsinge marknad kallar sig för ”Norrlands och Hudiks största folkfest”. Den brukar samla cirka 60 000 personer under tre dagar.

Jörgen Bengtson