”Lagomväder” bra
för Hälsinge marknad

Hälsinge marknad fick inget riktigt brittsommarväder, men ett typiskt ”lagomväder” som lockade marknadsbesökare från när och fjärran. Förra året regnade det både på fredag och lördag under marknadshelgen. I år var det uppehållsväder.

– Nu har det varit perfekt, inte för varmt och inte för kallt. För att locka hit besökare från Söderhamn, Bollnäs eller Sundsvall så är vädret väldigt betydelsefullt. Hudiksvallsborna går ändå, men ska man åka hit så vill man inte gå med blöta kassar, säger marknadsgeneral Hans Bäckström till Helahälsingland.se (8 september 2018).

– En folkfest utan dess like, summerar han.

Det var mycket riktigt fullt med folk på anrika Hälsinge marknad, när Långvind.com besökte den under lördagen. För många är marknaden den stora hemvändardagen, som lockar hälsingar i förskingringen att komma hem en dag eller helg.

Precis utanför marknadsområdet – mot Kärleksstigen i sydöst och rondellen i nordväst – fanns aktiviteter som lockade besökare.

I början av Kärleksstigen stekte Rotary kolbullar, för att samla in pengar till så kallade shelterboxar, som snabbt skickas till katastrofområden världen över. En uppsättning lådor (två stycken) innehåller tält, golvmattor, spis, köksutrustning, vattenrening, filtar, solcellslampa, verktyg, aktivitetspaket för barn och annat en familj i nöd behöver. Rotary räknade med att sälja kolbullar, som skulle räcka till tre shelterboxar.

På väg mot rondellen fanns alla lokala och regionala partier, som spurtade i valrörelsen med ballonger, godsaker, broschyrer och kampanjarbetare som mötte väljare.

De flesta besökare kommer till marknaden för att möta vänner, köpa någon man bespetsat sig på eller det okända man ramlar över. För Långvind.com:s utsända blev det kolbullar, träskor och den obligatoriska strömmingsmackan, den här gången gånger två.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Hälsinge marknad: Brittsommar på Hälsinge marknad? (6 september 2018), Hälsinge marknad säkert hösttecken (6 september 2017), Hudikmarknad i dagarna tre (8 september 2016), Succé för mesta hemvändardagen (7 september 2015), Kär marknad åter (3 september 2015), Dags för marknad (2 september 2014), Lyckad marknadshelg (7 september 2014), Rekordmånga på marknaden (9 september 2013), Antik marknad i Hudik (4 september 2013) och Marknaden hemvändardag (6 september 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson