Brittsommar på
Hälsinge marknad?

Hälsinge marknad brukar vara ett säkert hösttecken, men i år blir det kanske marknad med brittsommar. Kommande helg är årets stora hemvändardag i Hudiksvall, en marknad med över 400 års historia – och allmänna val som avslutning. Många kallar den ”Norrlands och Hudiks största folkfest”.

Marknaden pågår 7–9 september, med start klockan 16 på fredag Det är samma återkommande utbud av försäljare och nöjesfält under tre dagar, till mycket stor del samma som förra året. Hälsingland har många marknader, men bara en med storlek och historia som Hälsinge marknad.

Marknaden är en av Hälsingekustens stora, återkommande arrangemang‚ dessutom en av ytterst få marknader i Norrland med historia sedan 1500-talet.

I år räknar arrangörerna med cirka 460 knallar, tivoli och omkring 60 000 besökare till vad man kallar ”Norrlands och Hudiks största folkfest”.

Många knallar står i kö för att vara med, men det blir inte fler än vad det är i dag – vilket är en fördubbling mot när marknaden låg på Kotorget. Steg för steg har marknaden vuxit längs framför allt Drottninggatan, men sedan några år är det stopp.

Historiskt var Hälsinge marknad en av många höstmarknader, som nu har kommit tillbaka i modern tappning. Med tiden blev livsmedels-, kreaturs- och knallemarknader något som alla städer och större socknar hade tre gånger per år. Till skillnad från många andra historiska marknader, fortsatt Hälsinge marknad att leva vidare i modern tid.

–Många marknader har problem att fylla platserna med knallar, men det problemet har inte vi. Vi har en bra kvalitetsmarknad som många vill besöka, säger marknadsgeneralen Hans Bäckström, som varit med att arrangera marknaden sedan 1977, i senaste numret av tidningen Hälsingland.

Enligt Norrländsk uppslagsbok var Hudiksvall en av sju platser i Norrland, som ännu i mitten av 1950-talet hade marknad. De andra var Lycksele, Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda och Jokkmokk. Marknaden i Hudiksvall var alltså den enda i Norrland utanför Lappland och Norrbotten med en fortsättning i modern tid. Enligt Hans Bäckström har Hälsinge marknad funnits sedan slutet av 1590-talet.

År 1972 startade Hälsinge marknad i sin nuvarande form, med Kotorget som marknadsplats. År 1991 flyttade den till Glysisområdet. Arrangörer av marknaden är sedan 1970 tre idrottsföreningar (IF): Hudiksvalls IF, Strands IF och Hudiksvalls fotbollsförening. Marknaden har egen webbplats.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Hälsinge marknad: Hälsinge marknad säkert hösttecken (6 september 2017), Hudikmarknad i dagarna tre (8 september 2016), Succé för mesta hemvändardagen (7 september 2015), Kär marknad åter (3 september 2015), Dags för marknad (2 september 2014), Lyckad marknadshelg (7 september 2014), Rekordmånga på marknaden (9 september 2013), Antik marknad i Hudik (4 september 2013) och Marknaden hemvändardag (6 september 2012).

Jörgen Bengtson
Foto: Hälsinge marknad

Nyheten uppdaterad 7 september 2018