Hudikmarknad
i dagarna tre

Klassiska Hälsinge marknad öppnar på fredag med cirka 450 knallar, tivoli och traditionsenligt marknadsfirande med omkring 60 000 besökare. För många är marknaden årets stora hemvändarhelg.

Det är trångt runt Glysisvallen 9–11 september. Området förmår inte svälja fler stånd, tivoliaktiviteter och besökare.

– Våra knallar är trogna och kommer år efter år, berättar marknadsgeneralen sedan 1980, Hans Bäckström, på webblatsen för Hälsinge marknad.

Nio personer jobbar ideellt för att få en lugn marknad proppad med knallar, tivoliaktiviteter och folk.

Förutom 450–475 knallar varje år, står ytterligare ungefär 100 på kö. Men det blir inte fler än vad det är i dag – vilket är en fördubbling mot när marknaden låg på Kotorget. Steg för steg har marknaden vuxit längs framför allt Drottninggatan, men nu är det stopp.

– Vi vill inte ha det större, säger general Bäckström.

Marknaden pågår från fredag klockan 16 till söndag klockan 18 – med nattuppehåll.

Vad få vet, är att Hälsinge marknad har en mycket lång historia, som ytterst få marknader i Norrland kan skryta med.

Historiskt var Hälsinge marknad en av många höstmarknader. Med tiden blev marknader något som alla städer och större socknar hade tre gånger per år. Till skillnad från många andra historiska marknader, fortsatt Hälsinge marknad att leva vidare i modern tid.

Enligt Norrländsk uppslagsbok var Hudiksvall en av sju platser i Norrland, som ännu i mitten av 1950-talet hade marknad. De andra var Lycksele, Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda och Jokkmokk. Marknaden i Hudiksvall var alltså den enda i Norrland utanför Lappland och Norrbotten, som fick en fortsättning i modern tid.

År 1972 startade Hälsinge marknad i sin nuvarande form, med Kotorget som marknadsplats.

År 1991 flyttade den till Glysisområdet.

Numera finns massor av marknader i Hälsingland och Norrland. Hälsinge marknad står sig, både historiskt och besöksmässigt. Hälsinge marknad kallar sig lite sturskt för ”Norrlands och Hudiks största folkfest”.

Jörgen Bengtson
Foto: Hälsinge marknad

Halsinge marknad