Applåder för
Söderhamns SM-vecka

Vinter-SM-veckan i Söderhamn blev den mest lyckade SM-veckan hittills, enligt summeringar från SM-veckan i januari–februari. I måndags fick kommunfullmäktige en redovisning av resultaten.

– Vi ville, vi kunde, vi lyckades. Och vi gjorde det tillsammans på ett sätt som gjorde avtryck och berörde många i idrotts-Sverige och i värdstaden, sa Hans-Göran Karlsson.

Slutrapporten från SM-veckan, inklusive det ekonomiska utfallet, är inte klar. Det hindrade inte att det blev en gedigen genomgång av SM-vinterveckoprojektet, som är tidernas största idrottstillställning (bilden) och folkfest i Söderhamn.

Riksidrottsförbundets (RI:s) ordförande Björn Eriksson har korat Söderhamns SM-vintervecka till den bästa hittills. Den andra arrangören, Sveriges Television (SVT), var lika nöjd.

– Kommunen, näringslivet och föreningslivet i Söderhamn åstadkom den bästa SM-veckan totalt sett sedan den började arrangeras i Sundsvall 2009, säger Björn Eriksson och lägger till: ”Söderhamn tog SM-veckan till en ny dimension”.

– Värdskapet var fantastiskt och den stora publiken bidrog givetvis till att förgylla våra sändningar. SVT sände 53 timmar från SM-veckan i Söderhamn. Vi är mycket nöjda, säger SVT:s projektledare Ulf Nilsson.

Hans-Göran Karlsson berättade för fullmäktige om sin stolthet över ett väl genomfört arrangemang:
• lilla Söderhamn fick RI:s och SVT:s förtroende att arrangera en av Sveriges mest populära och exponerade idrottsfester;
• enorma arbetsinsats gjordes för att ordna SM-tävlingar i tjugotalet grenar och ett minnesvärt Vinterkalas på Rådhustorget;
• värdskapet där Söderhamn öppnade båda dörrar och hjärtan för alla gäster.

Han summerade SM-veckan i några siffror:
• Medieexponering till annonsvärde på 98 miljoner kronor
• Turistekonomisk effekt på 22 miljoner kronor
• 15 årsverken i form av försäljning och handel
• 1,6 miljoner kronor till föreningslivet i Söderhamn

– Integrationen, stoltheten och framtidstron har vuxit sig starkare i vår kommun med SM-veckan som lok, avslutade Hans-Göran Karlsson.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om SM-vinterveckan: Rådhustorget blev folkfest på lördagen (4 februari 2017), Gratisbussar ger publikrekord (2 februari 2017), Startskottet för SM i Söderhamn (29 januari 2017), Söderhamn stänger av för Vinterveckan (15 januari 2017),  Söderhamn bjuder in till vinterfrukost (19 november 2016), Tuff SM-backe i Söderhamn (9 oktober 2016), Prisar SM-veckan i Söderhamn (16 augusti 2016), Vinterarbete i sommarland (29 juni 2016), Rekordintresse för SM-veckan (13 april 2016), Sparar 20 000 kubik snö (23 mars 2016), Företagsvinster under SM-veckan (8 mars 2016), ”Gnistan, glöden, kompetensen”(1 februari 2016), Söderhamn bygger ”snöfabrik” (18 januari 2016), Snökanoner till Söderhamn (27 oktober 2015), Vinterveckan till Söderhamn 2017 (26 augusti 2015).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun