Inget ”julgransflyg”
över Hälsingland

Det blir ingen ”julgransflygning” över Hälsingekusten i år. Det har länge varit ett stående inslag före jul. Förr vad det Hälsinge flygflottilj F 15 i Söderhamn, som stod för stridsflygformationen i form av en julgran, sedan andra flygflottiljer.

I takt med att Sverige fått färre flygflottiljer, har Flygvapnet genomfört traditionsenliga julgransflygningar över större områden..

Flygningarna över Gävleborg är en gammal tradition, som upphör i år – för att förhoppningsvis komma tillbaka.

Försvarsmakten säger att  inställd julgransflygning över Gävleborg bland annat handlar om nya prioriteringar och att spara pengar.

– Vi kan inte flyga överallt varje år, så vissa år är det så att vissa platser inte kommer med och sedan får vi försöka komma ihåg det till nästa gång, säger Kristoffer Olofsson, kommunikationschef vid LSS/Flygskolan, till Sveriges Television Gävleborg (10 december 2020).

Bilden visar JAS 39 Gripen i traditionell julgransflygning.

Jörgen Bengtson
Foto: Försvarsmakten