Slutfestat
på Torget?

Är det slutfestat på krogen Torget på Möljen i Hudiksvall?

Ja, det ser så ut, sedan restauratören, Radjo Askander (bilden), fått nej till tillfälligt bygglov i Mark- och miljödomstolen.

Bakgrunden är att en granne, fastighetsägaren Lars-Eje Larsson via Cityhusen i Hudik AB, har motsatt sig att Torget får tillfälligt bygglov. Här har han fått stöd av Länsstyrelsen, som har upphävt bygglovet, vilket Hudiksvalls kommun har beviljat. Radjo Askander överklagade detta med hänvisning till att han vill kunna driva Torget i avvaktan på att han kan öppna restaurang i ett planerat hotell på Kattvikskajen.

Radjo Askander fick från början tillfälligt bygglov under en begränsad tid. Under tiden skulle han bygga om sin gamla restaurang i det tidigare Åhlénshuset, som Monitor byggt om till kontor. Lars-Eje Larsson har hela tiden kämpat mot det tillfälliga bygglovet.

Enligt detaljplanen för Möljen går det inte att få permanent bygglov för restaurang i byggnaden, som ligger mycket nära järnvägen, som kanske ska bli tvåspårig. Då skulle restaurangen behöva rivas.

Radjo Askanders enda hopp – elva arbetstillfällen på Torget står på spel – är ett nytt tillfälligt bygglov, den här gången med hänvisning till hotellplanerna. Ansökan är ännu inte behandlad och det är tveksamt om det kan ske före årsskiftet.

– Vi håller tummarna. Hittills har vi inte gjort något som skadat vår kommun. Vår kommun har verkligen stöttat oss så här långt, säger Radjo Askander till Helahälsingland.se i dag.

År 2017 totalupprustade Radjo Askander lokalen, där tidigare ”Härvan” höll till. Sedan har ett nytt krögarpar, som hyr av Radjo Askander, Angelica och Magnus Olsson, rustat upp restaurangen ytterligare.

Bilden på Radjo Askander är från invigningsdagen 2017.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft flera artiklar om Torget: Brand på Torget kan försena öppning (25 november 2019), ”Torget” blir ny året-om-restaurang (4 november 2019), ”Torget” fortsätter på torget (7 mars 2019), Tre år till med ny Möljenkrog (17 november 2017), Torget blev snabbt fullt (10 juli 2017), Nya krogen Torget öppnar på måndag (8 juli 2017), Tillfällig krog på Möljen i Hudik (16 juni 2017) och Ny krog i Hudik med havskontakt (30 mars 2017).

text och foto:
Jörgen Bengtson