Bra och dåligt
med mycket snö

Hälsingekusten gick snabbt från höstväder till snörik vinter.

Härligt, säger många, inte minst skidåkare. Besvärligt, säger bilister och andra som behöver ta sig fram i snön.

I Söderhamn är det särskilt många skidåkare som applåderar. Under de två senaste åren har det varit för lite snö för skidspåren på Hällmyra och Hällåsen. Inför skidsäsongen 2020–21 packade Söderhamns kommun snö inför spårdragningen. Sedan kom snöfallet, som gav spåren tillräckligt med snö.

För två år sedan fick kommunen kritik mot spåren på Hällmyra – kvaliteten var för dålig. Kommunen försvarade sig med att det berodde på trasiga pistmaskiner och bristande personalkompetens.

I år ska kommunen vara bättre förberedd.

– Sedan i fredags den 8 januari har Söderhamns kommun personal som jobbar med att få till skidspår på Hällmyra- och Hällåsenområdet. I slutet av den här veckan, beroende på väder, är förhoppningen att det ska finns klassiska spår, dels en slinga på Hällåsensidan, dels 1,7 km, 2,5 km och 5 km på Hällmyra, skriver kommunen på sin webbplats (12 januari 2021).

Det finns belysningen längs de spårade slingorna klockan 7 fram till det ljusnar samt kvällstid klockan 15–21.30.

På Hällmyra erbjuder Söderhamns skidkamrater tillgång till vallabod, utlåning av skidutrustning via Sportoteket och duschutrymmen klockan 7–21. För dusch övriga tider finns kodlås för klubbmedlemmar.

I år blir det också premiär för den nya skidbro, som äntligen är på plats.

Webbplatsen Skidspår.se ger löpande svar på frågan om hur skidspåren ser ut i Söderhamn, Hälsingland och övriga landet. Här finns Sveriges skidspår samlade.

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun