Efter lång väntan:
skidbro i Söderhamn

Snön har kommit till Hälsingekusten, och det med besked. För skidspåren på kusten, som många år lidit av dåligt med snö, är det nu bra skidföre. Det gäller inte minst skidanläggningarna i utkanten av Söderhamns och Hudiksvalls stad.

I Söderhamn har den efterlängtade skidbron, som går över Flygvägen och binder samman motionsspåren, kommit på plats. Den förändrar i grunden förutsättningarna för längdskidåkning.

– Man kan åka på två sidor, båda på Hällmyra och Hällåsen, och kan utnyttja spåren och anläggningen på ett helt annat sätt, säger driftchef Tony Larsson till Sveriges Radio P 4 Gävleborg.

Han sammanfattar nya skidbron i två ord: ”en succé”.

Den nya bron, som kom på plats i november 2020, ersätter två tidigare broar. Den första byggde Försvarsmakten inför O-ringen 2006, men den blev underkänd inför vinter-SM-veckan 2017. Den andra bron lånade kommunen tillfälligt från Trafikverket – för att kunna genomföra SM-veckans skidtävlingar – som återfick bron i augusti 2017. Den nu aktuella bron skulle egentligen ha varit på plats i november-december 2018. Under tiden har priset på bron stigit med 100 procent till sex miljoner kronor.

Bilden visar invigningen av bron den 13 november 2020. Marjo Myllykoski (M), ordförande i kultur- och samhällsservicenämnden, klipper bandet. Pär Södergren, entreprenören Bygg-Bengt, och kommunens tekniske chef, Ali Nefzi, håller i bandet. Söderhamns-Kuriren förevigar det historiska tillfället.

– Den nya bron har asfaltbeläggning, snörasskydd och räcken, är elva meter bred och 37 meter lång och lever därmed upp till kraven för internationella tävlingar, skriver kommunen på sin webbplats.

Webbplatsen Skidspår.se ger löpande svar på frågan om hur skidspåren ser ut i Söderhamn, Hudiksvall, Hälsingland och övriga landet. Här finns Sveriges skidspår samlade.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har tidigare skrivit om Söderhamns skidbro: Bra och dåligt med mycket snö (12 januari 2021), Äntligen skidbro till Söderhamn (13 oktober 2020) och Sommarens vinternyhet: Hällåsen–Hällmyra får skidbro (4 september 2019).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun