Problem för
Söderhamns skidkamrater

Ideella föreningen Söderhamns skidkamrater driver en omtyckt stuga i anslutning till skidspåren på Hällmyra och Hällåsen, Söderhamn. En byråkratisk miss riskerar föreningens och stugans framtid.

Kommunen drar skidspåren sedan några år tillbaka. Men Skidkamraterna har bland annat hand om omklädningsrum, toaletter, bastu, pulkabacken och skidstugan. Det är just skidstugan som är problemet.

Föreningen har nämligen haft en person som arbetstränat hos Söderhamns skidkamrater. Denna har sedan blivit vald till kassör i föreningen, och det tillåter inte regelverket. Enligt Arbetsförmedlingens regler får man samtidigt inte vara styrelseledamot i föreningen och anställd av föreningen med lönebidrag.

”Du kan inte få ersättning för en person som har stort inflytande i verksamheten, till exempel en person som ingår i styrelsen eller är bolagsman, firmatecknare, vd eller liknande”, säger regelverket.

Ersättare hade nog gått bra, men definitiv inte kassör.

Kassören hoppade av sitt styrelseuppdrag, när han och styrelsen fick reda på misstaget. Skidkamraterna hade hoppats på en varning från Arbetsförmedlingen, men nu går ärendet vidare och föreningen riskerar att få betala tillbaka över 200 000 kronor i lönebidrag.

Dessa pengar finns inte i föreningen.

– Vi skulle troligtvis bli tvungna att stänga klubben och sälja skidstugan, säger Mattias Sjöberg till www.Helahälsingland.se (21 februari 2021).

Söderhamns skidkamrater har begärt att få beslutet omprövat. Beslut kommer troligen före sommaren.

Langvind.com har tidigare skrivit om Söderhamns skidkamrater: Bra och dåligt med mycket snö (12 januari 2021).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun