Hälsinglands
museum öppnar

Hälsinglands museum i Hudiksvall – som hållit stängt drygt tre månader – kommer försiktigt att öppna huset efter påsk, med coronarestriktioner.

Museet stängde den 18 december 2020 som en följd av pandemin. När museet nu öppnar blir det med begränsat besökstal, högst 40 personer i huset som helhet, varav 10 i kaféet. Det inenbär alltså att högst 30 personer får besöka de permanenta och tillfälliga utställningarna.

– Vi kommer att öppna efter påsk, den 6 april, och då är det först och främst kaféet på nedervåningen. Det är viktigt att ha en kulturmötesplats, säger museichef Gunilla Stenberg till Helahälsingland.se i dag.

Innanför kaféet finns den permanenta utställningen med medeltida kyrkokonst med bland annat Haaken Gulleson – Mästaren från Fläcka och Herrstugan (bondgårdens festlokal), som funnits sedan 1937. Här finns också tillfälliga utställningen Karin Lundholm – Mästerslöjdare. En trappa upp finns den permanenta textilutställningen De brutna mönstren. Högst upp pågår ombyggnation och reparation för att ge plats åt den permanenta utställningen om silversmeden Rosa Taikons arbete, Rosa Taikon – Konsten och kampen, som öppnar i slutet av augusti.

Närmast i tillfälliga utställningar är en retrospektiv utställning om textilformgivaren Wanja Djanaieff och hennes tjugotvå älsklingsfärger, ska öppna den 15 maj. Sedan väntar också en utomhusutställning i hamnen i vår, om rysshärjningarna i maj 1721.

Hälsinglands museum har också utställningar på nätet som Korgen och korgmakarna, som finns under Digitaltmuseum.se och även har Facebooksida.

Hälsinglands museum har egen webbplats och Facebooksida.

Hälsinglands museum är något av ett länsmuseum för landskapet Hälsingland. Museet startades av Hälsinglands fornminnessällskap 1903. Forminnessällskapet grundades i sin tur redan 1860, Fornminnessällskapet drev museet till 1949, då sällskapet skänkte museet till Hudiksvalls stad. 1980 blev museet en stiftelse med Hudiksvalls kommun och Landstinget Gävleborg (i dag Region Gävleborg) som huvudmän. ”En kulturell samlingsplats är det fortfarande, en arena där kulturarvet bryts i utställningar, samtal, konserter och visningar”, summerar museet på sin webbplats.

Jörgen Bengtson
Bild: Hälsinglands museums webbplats