Snabb utbyggnad av
elbilssnabbladdning

Tjugofyra publika laddstationer plus två för Tesla och betydligt flera laddpunkter!

Utbyggnaden av laddinfrastruktur för elbilar i Gävleborg fortsätter, nu med ytterligare laddpunkter för Tesla utanför Hudiksvall (bilden) och två supersnabbladdare (HPC) med flera laddpunkter, dels i Hudiksvall, dels i Tönnebro.

Utöver dessa finns ”vanliga” laddstationer på 50 kW med två laddpunkter vardera i Hudiksvall (Bilmetro), Gävle (Gavlevallen och Max södra infarten) och Söderhamn (McDonalds), alla nya under senaste halvåret.

Snabbladdare på under 22 kW, som bland annat finns på Bilmetro i Gävle (Bondegatan 8–10), har vi inte längre med i sammanställningen.

Nu finns snabbladdare i stort sett i alla delar av länet, därtill flera med mer än en laddpunkt. Den som reser med ren elbil behöver inte känna sig oroad över brist på ”tankställen”.

I dag finns totalt 26 snabbladdstationer i Gävleborgs län, varav två är proprietära för Tesla. Två av länets tio kommuner saknar snabbladdare: Hofors och Ovanåker.

Följande orter, med stad/socken angiven, har snabbladdstationer. Inom parentes anger vi kedja/operatör eller kort man kan ladda med. Laddstationerna nedan är på 50 kilowatt (kW), några på 100/120/175 kW* och några HPC på 300/350 kW**. Samtliga HPC har flera laddpunkter.
Bollnäs: McDonalds, Stadshusvägen 2, Bollnäs (Recharge)
Delsbo: Storgatan 16 A, Delsbo (Recharge)
Gnarp: Circle K-macken, Kyrkvägen 2, Gnarp (Bee)
Gävle:
– Bilmetro*, Geodetgatan 5, Gävle (Eon, Virta)
– Circle K-macken, Johanneslötsvägen 25, Hagaström, Gävle (Bee)
– Gavlevallen, Gavlehovsvägen 15, Gävle (Gävle Energi)
– Max södra infarten, Geodetgatan 2/4, Gävle (Incharge)
– McDonalds, Södra Kungsvägen 28, Gävle (Eon, Virta)
– Willys Hemsta*, Södra Kungsvägen 14, Gävle (Incharge)
Hofors: Skolgatan 8 B, Hofors
Hudiksvall:
– Bilmetro, Södra vägen 13, Hudiksvall (Eon, Virta)
– Circle K-macken, Utängsvägen 3, Hudiksvall (Bee)
– Circle K-macken**, Utängsvägen 1, Hudiksvall (Ionity)
– OKQ8-macken, Medskog norra 2, Hälsingtuna  (Eon, Virta)
Kårböle: före detta macken, Härjedalsvägen 642, Färila (Ljusdal Energi)
Ljusdal: OKQ8-macken, Norra Järnvägsgatan 60, Ljusdal (Ljusdal Energi)
Noppikoski*: bensinmacken i centrum på E 45, Orsa finnmark, Noppikoski (Bee)
Ockelbo: kommunhuset, Perslundavägen 18, Ockelbo (Recharge)
Sandviken: McDonalds, Gävlevägen 84, Sandviken (Fortum)
Söderhamn:
– Circle K-macken, Brädgårdsgatan 2, Söderhamn (Bee)
– McDonalds, Pinassvägen 1, Söderhamn (Charge & Drive)
Tönnebro:
– OKQ8-macken, Tönnebro 125, Skog (Eon, Virta)
– Tönnebro rastplats**, Tönnebro 115, Skog (Bee, Easy Park, Eon, Virta)
Ängebo: Svågagården/Ängebo folkets hus, Bjuråker (Recharge)

Tesla har ett eget laddnät för sina bilar, där Hudiksvall (Medskog) i december 2019 fick en laddstation. Gävle har sedan gammalt en laddstation för Tesla på Gävlebro. Under året kommer ytterligare en laddstation i Söderhamn.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om snabbladdning för elbilar i Hälsingland och Gästrikland: Hälsingland har fått första ”dubbelladdaren” (17 september 2020), Ytterligare laddstation för elbilar på Hälsingekusten (3 juni 2020), Ny laddstation för elbilar på Hälsingekusten (26 mars 2020), Snabbladdstation öppnad för Tesla (20 december 2019), Ny snabbladdstation för elbilar öppnar i dag (12 december 2019), Snabb utbyggnad av snabbladdning för elbilar (23 oktober 2019), Första drivmedelskedja för elbilssnabbladdning (15 september 2019), Hälsingland får strategiska laddstationer (18 juni 2019), Jungfrukusten får ny laddstation för elbilar (1 juni 2019),  Ny snabbladdare för elbilar i Hudiksvall (14 maj 2019), Fler snabbladdare till Hälsingekusten (26 mars 2019), Svågadalen får laddstation för elbilar (18 november 2018), Ny laddstation stärker elbilsväg längs kusten (26 september 2018), Ockelbo får första snabbladdaren (18 juni 2018), Söderhamn får andra laddstation (8 juni 2018), Ultrasnabbladdare för elbilar på Hälsingekusten (18 maj 2018), Mer än fördubblad snabbladdning för elbilar (13 mars 2018), Snabb utbyggnad av elbilssnabbladdning (15 december 2017) och Hudiksvall får supersnabbladdare (14 september 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson