Snabbladdstation
öppnad för Tesla

Elbilen Tesla – som har ett världsomspännande nät av laddstationer för sina bilar – öppnade i dag sin första supersnabbladdstation (supercharger) på Hälsingekusten och i Hälsingland som helhet. Den finns i handelsområdet Medskog, strax väster om Hudiksvall.

– Det känns extra roligt för mig att Tesla har öppnat en laddstation i Hudiksvall. Jag skrev till Tesla för fem år sedan – i januari 2015 – och föreslog att Tesla skulle installera supersnabbladdare i det blivande handelsområdet, där det skulle komma en hamburgerrestaurang. Jag fick ett vänligt svar, men inget löfte. Efter en tid dök dock Hudiksvall upp på Teslas karta. Sedan tog det lång tid innan laddstationen var på plats. Under tiden fick vi Teslas första så kallade destinationsladdare till Hälsingland, som står på vårt hotell och vandrarhem Hudiksvall Kungsgården Långvind, säger Jörgen Bengtson till Långvind.com.

Dock blev det en annan hamburgerkedja, som supersnabbladdarna hamnade oss. För fem år sedan var bara Max på gång. Sedan kom också Burger King, där Tesla nu står för föda till bilen. Bilderna togs i dag, några timmar innan Tesla släppte på elen.

Teslas laddstation i Hudiksvall har åtta laddpunkter för Teslas egen modifierade typ 2-standard och för den globala CCS-standarden; dock är den låst till Teslabilar med CCS.

Eon planerar att öppna en laddstation för supersnabbladdning (HPC) – minst 150 kilowatt (kW) – i Hudiksvall, men Tesla hann före. Eons planer ligger, vad vi vet, fast.

Ionity – som Tysklands och Sydkoreas samlade bilindustri står bakom – håller på att bygga ett europeisk HPC-nät med högre kapacitet än Tesla erbjuder, 350 kW. Minst tre laddstationer kommer på sträckan Stockholm–Sundsvall (Stockholms norrort, Gävleområdet och Sundsvallsområdet). De första i Stockholmsområdet har öppnat i Södertälje och Enköping.

En av Teslas många styrkor är att bilföretaget har egna laddstationer för supersnabbladdning (supercharger) och långsamladdning (destinationsladdare).

Laddnätverket har haft geografiska luckor i Sverige, framför allt i södra Norrland. Nu åtgärdar Tesla med supersnabbladdare i Hudiksvall och snart också i Ytterhogdal, Hälsingland. Längs E 4:an finns närmaste supersnabbladdare i Gävle och Sundsvall.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om snabbladdning för elbilar i Hälsingland och Gästrikland: Ny snabbladdstation för elbilar öppnar i dag (12 december 2019), Snabb utbyggnad av snabbladdning för bilar (23 oktober 2019), Första drivmedelskedja för elbilssnabbladdning (15 september 2019), Hälsingland får strategiska laddstationer (18 juni 2019), Jungfrukusten får ny laddstation för elbilar (1 juni 2019),  Ny snabbladdare för elbilar i Hudiksvall (14 maj 2019), Fler snabbladdare till Hälsingekusten (26 mars 2019), Svågadalen får laddstation för elbilar (18 november 2018), Ny laddstation stärker elbilsväg längs kusten (26 september 2018), Ockelbo får första snabbladdaren (18 juni 2018), Söderhamn får andra laddstation (8 juni 2018), Ultrasnabbladdare för elbilar på Hälsingekusten (18 maj 2018), Mer än fördubblad snabbladdning för elbilar (13 mars 2018), Snabb utbyggnad av elbilssnabbladdning (15 december 2017) och Hudiksvall får supersnabbladdare (14 september 2017).

Agneta Bengtson
Foto: Jörgen Bengtson