Ny snabbladdstation
för elbilar öppnar i dag

Det går fort nu, med utbyggnaden av laddinfrastrukturen för elbilar i Gävleborg, I dag öppnade första laddstationen i Bollnäs kommun, på McDonalds (bilden). Vilken dag som helst ska Gävle få ytterligare en laddstation, på McDonalds. I Tönnebro står en laddstation och väntar på att bli ansluten till elnätet.

I dag finns 17 snabbladdstationer i Gävleborgs län. Ytterligare fyra är på gång.

Följande orter har snabbladdstationer. Inom parentes anger vi kedja/operatör (Bee hette tidigare Clever). Laddstationerna är på upp till 50 kilowatt (kW).

• Bollnäs: McDonalds på Stadshusvägen 2 (Fortum)
• Delsbo: Storgatan 16 A, Delsbo (Fortum)
• Gnarp: Circle K-macken på Kyrkvägen 2, Gävle (Bee)
• Gävle: Bilmetro på Bondegatan 8 (Audi), Bilmetro på Geodetgatan 5 (Audi), Circle K-macken på Johanneslötsvägen 25 i Hagaström (Bee ), Gavlevallen på Gavlehovsvägen 15 (Gävle Energi) och Max södra infarten på Geodetgatan 4 (Vattenfall)
• Hudiksvall: Bilmetro på Södra vägen 13, Hudiksvall (Audi) och Circle K-macken på Utängsvägen 3, Hudiksvall (Bee)
• Kårböle, före detta macken, Härjedalsvägen, Färila (Ljusdal Energi)
• Ljusdal: OKQ8-macken, Norra Järnvägsgatan 60, Ljusdal (Ljusdal Energi)
• Noppikoski, bensinmacken i centrum på E 45, Orsa finnmark, Noppikoski (Bee)
• Ockelbo: kommunhuset, Perslundavägen 18, Ockelbo (Fortum)
• Sandviken: McDonalds på Gävlevägen 84, Sandviken (Fortum)
• Söderhamn: Circle K-macken på Brädgårdsgatan 2, Söderhamn (Bee)
• Ängebo, Svågagården, Bjuråker (Fortum)

Följande publika snabbladdare i Hälsingland och Gästrikland är beslutade –  i två fall på plats (Gävle och Tönnebro) – men ännu inte i drift:
Hudiksvall, supersnabbladdare (Eon)
Gävle: McDonalds på Södra Kungsvägen 28 (Eon)
• Söderhamn: McDonalds (Fortum)
Tönnebro, supersnabbladdare (Eon)

Supersnabbladdare (HPC), även kallad ultrasnabbladdare, är på 150 kW eller mer.

Efter etableringen i Bollnäs, återstår två kommuner i Gävleborg utan snabbladdare: Hofors och Ovanåker.

Ionity – som den tyska och koreanska bilindustrin står bakom – håller på att bygga ett europeisk HPC-nät med högre kapacitet än Tesla erbjuder, 350 kW. Till skillnad från övriga aktörer, bygger Ionity laddstationer med flera laddpunkter, där man alltså samtidigt kan snabbladda flera fordon.

Minst tre laddstationer kommer på sträckan Stockholm–Sundsvall (Stockholms norrort, Gävleområdet och Sundsvallsområdet), enligt Ionitys planer, sannolikt med start 2019. De första i Stockholmsområdet har öppnat i Södertälje och Enköping. Ytterligare en är officiellt på gång på Circle K, Kemivägen 3, i Sundsvall.

Tesla har ett eget laddnät för sina bilar, där Hudiksvall (Medskog) håller på att få en laddstation med åtta laddpunkter för Teslas typ 2-standard och lika många för CCS, men bara öppna för Teslabilar.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om snabbladdning för elbilar i Hälsingland och Gästrikland: Snabb utbyggnad av snabbladdning för elbilar (23 oktober 2019), Första drivmedelskedja för elbilssnabbladdning (15 september 2019), Hälsingland får strategiska laddstationer (18 juni 2019), Jungfrukusten får ny laddstation för elbilar (1 juni 2019),  Ny snabbladdare för elbilar i Hudiksvall (14 maj 2019), Fler snabbladdare till Hälsingekusten (26 mars 2019), Svågadalen får laddstation för elbilar (18 november 2018), Ny laddstation stärker elbilsväg längs kusten (26 september 2018), Ockelbo får första snabbladdaren (18 juni 2018), Söderhamn får andra laddstation (8 juni 2018), Ultrasnabbladdare för elbilar på Hälsingekusten (18 maj 2018), Mer än fördubblad snabbladdning för elbilar (13 mars 2018), Snabb utbyggnad av elbilssnabbladdning (15 december 2017) och Hudiksvall får supersnabbladdare (14 september 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 12 december 2019