Snabb utbyggnad av
snabbladdning för bilar

Utbyggnaden av laddinfrastrukturen för elbilar går snabbt i Gävleborg, i synnerhet på kusten. Inom två veckor tillkommer en ny laddstation för snabbladdning i Gävle (bilden). Senare i höst/vinter kommer första snabbladdaren i Bollnäs kommun.

Långvind.com besökte i dag McDonalds i Gävle, som blir värd för den nya laddstationen. Den skulle egentligen ha varit i gång vi det här laget, men kom först på plats i går, för grävfirman hade grävt på fel ställe till en början.

– Inom två veckor ska den vara i drift, säger tjänstgörande chef på McDonalds, som jag pratade med.

Följande orter har snabbladdstationer. Inom parentes anger vi kedja/operatör (Bee hette tidigare Clever):

• Delsbo: Storgatan 16 A, Delsbo (Fortum)
• Gnarp: Circle K-macken på Kyrkvägen 2, Gävle (Bee)
• Gävle: Bilmetro på Bondegatan 8 (Audi)*, Bilmetro på Geodetgatan 5 (Audi), Circle K-macken på Johanneslötsvägen 2 i Hagaström (Bee ), Gavlevallen (Gävle Energi), Max södra infarten (Vattenfall)  och McDonalds på Södra Kungsvägen 28 (Eon)**
• Hudiksvall: Bilmetro på Södra vägen 13, Hudiksvall (Audi) och Circle K-macken på Utängsvägen 3, Hudiksvall (Bee)
• Kårböle, före detta macken, Härjedalsvägen, Färila (Ljusdal Energi)
• Ljusdal: OKQ8-macken, Norra Järnvägsgatan 60, Ljusdal (Ljusdal Energi)
• Noppikoski, bensinmacken i centrum på E 45, Orsa finnmark, Noppikoski (Bee)
• Ockelbo: kommunhuset, Perslundavägen 16, Ockelbo (Fortum)
• Sandviken: McDonalds på Gävlevägen 84, Sandviken (Fortum)
• Söderhamn: Circle K-macken på Brädgårdsgatan 2, Söderhamn (Bee)
• Ängebo, Svågagården, Bjuråker (Fortum)

* kapaciteten är cirka 25 kilowatt (kW) som ska uppgraderas till 50 kW
** öppnar första veckan i november 2019

Följande publika snabbladdare i Hälsingland och Gästrikland är beslutade men ännu inte i drift:
Hudiksvall, supersnabbladdare/ultrasnabbladdare/HPC (Eon)
• Bollnäs: McDonalds (Fortum)
• Söderhamn: McDonalds (Fortum)
Tönnebro, supersnabbladdare/ultrasnabbladdare/HPC (Eon)

Ultrasnabbladdare, ultrasnabbladdare, HPC – kärt barn har många namn – är på 150 kilowatt eller mer.

Efter etableringen i Bollnäs, återstår två kommuner i Gävleborg utan snabbladdare: Hofors och Ovanåker.

Ionity – som den samlade tyska bilindustrin samt Hyundai och Kia står bakom – håller på att bygga ett europeisk HPC-nät med högre kapacitet än Tesla erbjuder, 350 kW. Till skillnad från övriga aktörer, bygger Ionity laddstationer med flera laddpunkter, där man alltså samtidigt kan snabbladda flera fordon.

Minst tre laddstationer kommer på sträckan Stockholm–Sundsvall (Stockholms norrort, Gävleområdet och Sundsvallsområdet), enligt Ionitys planer, sannolikt med start 2019. De första i Stockholmsområdet har öppnat i Södertälje och Enköping. Ytterligare en är officiellt på gång på Circle K, Kemivägen 3, i Sundsvall.

Tesla har ett eget laddnät för sina bilar, där Hudiksvall länge har stått på listan över planerad utbyggnad av laddstationer.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om snabbladdning för elbilar i Hälsingland och Gästrikland: Första drivmedelskedja för elbilssnabbladdning (15 september 2019), Hälsingland får strategiska laddstationer (18 juni 2019), Jungfrukusten får ny laddstation för elbilar (1 juni 2019),  Ny snabbladdare för elbilar i Hudiksvall (14 maj 2019), Fler snabbladdare till Hälsingekusten (26 mars 2019), Svågadalen får laddstation för elbilar (18 november 2018), Ny laddstation stärker elbilsväg längs kusten (26 september 2018), Ockelbo får första snabbladdaren (18 juni 2018), Söderhamn får andra laddstation (8 juni 2018), Ultrasnabbladdare för elbilar på Hälsingekusten (18 maj 2018), Mer än fördubblad snabbladdning för elbilar (13 mars 2018), Snabb utbyggnad av elbilssnabbladdning (15 december 2017) och Hudiksvall får supersnabbladdare (14 september 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson