Strömmingen hotad
av storskaligt fiske

Det storskaliga svenska strömmingsfisket har ökat med 70 procent de senaste fem åren, visar siffror som Stockholms universitet har tagit fram. Sveriges Radio P 4 Gävleborg rapporterar om detta i dag.

Det storskaliga fisket gör i huvudsak mjöl av strömmingen, det vill säga det går inte till fiskkonsumtion.

I Gävlebukten har strömmingfångsterna tredubblats.

– Det här kan få katastrofala följder för hela Ostkustens ekosystem, säger marinekologen Henrik Svedäng till SR Gävleborg.

En av de drabbade är Dennis Bergman, Norrsundet, som är en av flera småskaliga fiskare. Han noterat sitt sämsta strömmingsfiskeår någonsin.

Samma sak sa i höstas producentorganisationen Kustfiskarna i Bottenhavet på föreningens webbplats.

– Vi har alla haft ett sämre fiske i år, säger Carl-Åke Wallin, Stocka, ordförande i Kustfiskarna i Bottenhavet, om årets strömmingsfiske.

Fiskaren Tomas Karlsson säger i ett inlägg på webbplatsen att det storskaliga fisket redan i juni hade fiskat upp hela sin kvot i Bottenhavet.

Medellängden på den fångade strömmingen i Bottenhavet har de senaste 15 åren minskat från 20 till 14 centimeter, konstaterar en rapport från Kustfiskarna i Bottenhavet och Sportfiskarna, som kom i början av sommaren 2020. Rapporten handlar om strömmingsfisket i södra Bottenhavet.

Det storskaliga industrifisket är nästan helt inriktat på foderproduktion, det vill säga fiskmjöl. För detta fiske har det ingen betydelse om strömmingarna är små. För det kustnära fisket däremot är det nödvändigt att strömmingen är tillräckligt stor, om den ska gå att filea, röka till böckling, tillverka surströmming av, göra sotare av och så vidare.

Ett annat bekymmer för det kustnära fisket är sälen. Den både skrämmer bort fisk från redskap och förstör redskap. Men enligt en rapport från 2018, som Sportfiskarna hänvisar till, äter sälarna bara en tiondel så mycket strömming som dagens fiske tar upp. En slutsats blir därför att det storskaliga fiskets påverkan på bestånden alltså är betydligt större än sälens.

Bilden visar Dennis Westlund, Skärså, en av yrkesfiskarna i organisationen Kustfiskarna i Bottenhavet, som samlar fiskare i Norduppland, Gästrikland, Hälsingland, Medelpad och Ångermanland.

Jörgen Bengtson
Foto: Kustfiskarna i Bottenhavet