Ny laddstation för
elbilar på Hälsingekusten

Laddstation nummer 18!

Utbyggnaden av laddinfrastrukturen för elbilar i Gävleborg, går snabbt. Nu har äntligen en av Sveriges största vägkrogar och rastplatser, den i Tönnebro, södra Hälsingland, fått el till den laddstation, som varit på plats sedan sommaren 2019.

I dag finns därmed 18 snabbladdstationer i Gävleborgs län. Ytterligare tre är på gång.

Följande orter har snabbladdstationer. Inom parentes anger vi kedja/operatör (Bee hette tidigare Clever). Laddstationerna är på upp till 50 kilowatt (kW). För några (Bilmetro) gäller att man måste ha laddkort hos Audi.
• Bollnäs: McDonalds på Stadshusvägen 2 (Fortum)
• Delsbo: Storgatan 16 A, Delsbo (Fortum)
• Gnarp: Circle K-macken på Kyrkvägen 2, Gävle (Bee)
• Gävle:
– Bilmetro på Bondegatan 8 (Audi)
– Bilmetro på Geodetgatan 5 (Audi)
– Circle K-macken på Johanneslötsvägen 25 i Hagaström (Bee )
– Gavlevallen på Gavlehovsvägen 15 (Gävle Energi)
– Max södra infarten på Geodetgatan 4 (Vattenfall)
Hudiksvall:
– Bilmetro på Södra vägen 13, Hudiksvall (Audi)
– Circle K-macken på Utängsvägen 3, Hudiksvall (Bee)
• Kårböle: före detta macken, Härjedalsvägen, Färila (Ljusdal Energi)
• Ljusdal: OKQ8-macken, Norra Järnvägsgatan 60, Ljusdal (Ljusdal Energi)
• Noppikoski: bensinmacken i centrum på E 45, Orsa finnmark, Noppikoski (Bee)
• Ockelbo: kommunhuset, Perslundavägen 18, Ockelbo (Fortum)
• Sandviken: McDonalds på Gävlevägen 84, Sandviken (Fortum)
• Söderhamn: Circle K-macken på Brädgårdsgatan 2, Söderhamn (Bee)
Tönnebro: OKQ-macken (Eon)
• Ängebo: Svågagården, Bjuråker (Fortum)

Följande publika snabbladdare i Gävleborg är beslutade men ännu inte i drift:
Gävle: McDonalds på Södra Kungsvägen 28 (Eon)
Hudiksvall: Medskog, supersnabbladdare (Eon)
• Söderhamn: McDonalds (Fortum)

Supersnabbladdare (HPC), även kallad ultrasnabbladdare, är på 150 kW eller mer.

Två kommuner i Gävleborg saknar snabbladdare: Hofors och Ovanåker.

Tesla har ett eget laddnät för sina bilar, där Hudiksvall (Medskog) i december 2019 fick en laddstation. Den har åtta laddpunkter för Teslas typ 2-standard och lika många för CCS, vilka dock bara är öppna för Teslabilar.

Långvind.com har haft många artiklar om snabbladdning för elbilar i Hälsingland och Gästrikland: Snabbladdstation öppnad för Tesla (20 december 2019), Ny snabbladdstation för elbilar öppnar i dag (12 december 2019), Snabb utbyggnad av snabbladdning för elbilar (23 oktober 2019), Första drivmedelskedja för elbilssnabbladdning (15 september 2019), Hälsingland får strategiska laddstationer (18 juni 2019), Jungfrukusten får ny laddstation för elbilar (1 juni 2019),  Ny snabbladdare för elbilar i Hudiksvall (14 maj 2019), Fler snabbladdare till Hälsingekusten (26 mars 2019), Svågadalen får laddstation för elbilar (18 november 2018), Ny laddstation stärker elbilsväg längs kusten (26 september 2018), Ockelbo får första snabbladdaren (18 juni 2018), Söderhamn får andra laddstation (8 juni 2018), Ultrasnabbladdare för elbilar på Hälsingekusten (18 maj 2018), Mer än fördubblad snabbladdning för elbilar (13 mars 2018), Snabb utbyggnad av elbilssnabbladdning (15 december 2017) och Hudiksvall får supersnabbladdare (14 september 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson

Nyheten uppdaterad 27 mars 2020