Vintern slut
på Hälsingekusten

När övergår vinter i vår?

Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) har sin uppfattning: Våren på Hälsingekusten kom 2021 den 6 mars. Det är tidigare än normalt, som brukar vara 1 april, genomsnittsdatum för vårens ankomst till Hälsingekusten 1961–1990.

Ett annat sätt att mäta vårens ankomst är när sista snön har smält. Det skedde i dag på Kungsgården Långvind. Det kan finnas platser på kusten, som fortfarande kan uppvisa en liten snöhög, men vi tar Kungsgården Långvind som sanningsvittne.

Bilden visar Kungsgården Långvinds snöhög dagen före smältningen.

Nu ser vi fram mot sommarens ankomst. Även det kan SMHI och allmänheten ha olika uppfattningar om. Dock är de nog överens om att än har sommaren inte anlänt.

Text och foto;
Jörgen Bengtson