Badläge Hälsingekusten
– men inte i Varpsand

Midsommar är bad för många.

Hälsingekusten med sina många fina badstränder, är ett givet mål för saltvatten- och sandstrandsälskare. Men precis lagom till midsommar kommer bud om att ett av Hälsingekustens många härliga bad, Varpsand i Sörfjärden, Gnarp, är otjänligt. En vecka senare kom besked om att vattnet var bra!

Provtagningen den 21 juni var nedslående.

– Provresultatet visade på höga halter av bakterier som kan orsaka magsjuka och av den anledningen avråder vi från bad vid Varpsand. Avrådan gäller till dess att nytt prov visar på normala bakteriehalter, säger Nordanstig på sin kommunala webbplats i dag. 

Föroreningarna, som består av både enterokocker och e-colibakterier, kan inte komma från fritidshusområdet i Sörfjärden; det är numera anslutet till kommunalt vatten och avlopp. Sannolikt kommer föroreningarna från två bäckar, som rinner ut i viken. Den ena bäcken rinner över Sörfjärdens golfbana, den andra rinner från Varpsands villaområde.

Vattenprovet som togs den 21 juni vid den stora stranden i Sörfjärden, ungefär 900 meter från stranden vid Varpsand, innehöll låga bakteriehalter och vattnet där bedöms därför som tjänligt för bad.

– Nu är badvattnet i Varpsand vid Sörfjärden tjänligt. Nya prover har genomförts av badvattnet i Varpsand. Proverna visar på låga halter av bakterier och badvattnet är nu tjänligt, berättar Nordanstigs kommun i ett nyhetsbrev den 1 juli 2021.

Kommunerna tar bokstavligt talat tempen på badplatser runt om i Sverige. Hav- och vattenmyndigheten (HAV) redovisar prover på badvatten runt om i Sverige på kartan Badplatsen.

Det viktiga med provtagningen är inte temperaturen utan vattenkvaliteten. Kommunerna kan också lägga in kompletterande information om exempelvis hur lång stranden är, om det finns gräsmattor och annan växtlighet. 

På Hälsingekusten eller dess omedelbara närhet finns följande friluftsbad listade, från norr till söder, med socken sist:
• Norrfjärden, Gnarp
• Sörfjärden, Gnarp
• Varpsand, Sörfjärden, Gnarp
• Hårte, Koharet, Gnarp
• Håckstabadet, Jättendal
• Sörsjön, Strömsbruk, Harmånger
• Gräsmaln, Hudiksvall/Hälsingtuna
• Malnbaden, Hudiksvall/Hälsingtuna
• Ankarmon, Iggesund, Njutånger
• Storsand, Hölick, Rogsta
• Östra havsbadet, Hölick, Rogsta
• Snäcken, Långvinds fritidsområde, Enånger
• Stålnäs, Storsands havsbad, Norrala
• Färsjön, Söderhamn
• Stenö havsbad, Söderala
• Vallviks havsbad, Söderala

På kartan Badplatsen finns uppgifter om
• badvattenkvalitet – badets klassning samt senaste provtagningsresultaten. Bedömningen görs utifrån halten av tarmbakterier i vattnet
• uppgifter om algblomning och andra aktuella upplysningar
• badplatsens läge och om det är ett så kallat EU-bad
• ansvarig kommun, om man har frågor, till exempel om risk för miljögifter i eller nära badplatsen
• aktuell väderprognos med temperatur i luften och vattnet.

Det finns ytterligare en badkarta, Badkartan, som kallar sig för ”Sveriges största sajt om bad och badplatser”. Den omfattar över 5 000 bad, alltså betydligt fler än Badplatsen och har också omdömen från besökare. Badkartan redovisar dock inte badkvalitet av den typ som Badplatsen har.

Jörgen Bengtson
Foto: Nordanstigs kommun

Nyheten uppdaterad 2 juli 2021