”Hälsingland”
samlar Hälsingland

Tidningen ”Hälsingland” har kommit ut med en heltäckande sommartidning, som i år inte gör något nedslag i Långvind men väl på andra platser på Hälsingekusten och framför allt i landskapet i stort.

”Skärgårdsvaktmästare” är rubriken på ett reportage om kommunala skärgårdsenheten i Söderhamn. Den öppnar en del av Hälsinglands skärgård som ingen annan. I Söderhamns skärgård finns vandrarhem, övernattningsstugor på fyra öar, farleder, taxitrafik, turbåt och bryggor, som Skärgårdsenheten sköter om.

”Vind i håret och sol i blick” handlar om ribbåt på Hälsingekusten, alltså snabba gummibåtar, och då specifikt företaget Ribcharter Hälsingland.

Tidningen gör också två nedslag i deckarvärlden. Den första handlar om Hudiksvalls egen deckardrottning, Gabriella Ullberg Westin, med sin Hudiksvallspolis Johan Rokka. Det andra utspelar sig på den fiktiva ön Dårön utanför Mellanfjärden och handlar om ”Snuten på Dårön”, lite som Arkiv X på en Twin Peaks-ö i Hälsingland; boken är både skriven och illustrerad av Kent Klint Engman.

”Hälsingland” har utgivningsort Järvsö, och har därför föga förvånande en övervikt för inlandet i allmänhet och Ljusdalsbygden i synnerhet.

Naturligtvis har sommartidningen reportage om världsarvet Hälsingegårdar och då specifikt Gästgivars, som bytt ägare sedan det blev världsarv, vilket är extremt ovanligt. De flesta världsarv är ägda av det offentliga, stiftelser, familjer eller liknande.

Ett annorlunda reportage är ”Hälsinglands roligaste semesterguide”, som handlar om platsnamn: Lustigknopp, Fisberget, Skitigsjön, Klitten, Rövhålet, Benrangelsberget och naturligtvis Njutånger, för att nämna några skrattretande namn på kartan.

Text och foto:
Jörgen Bengtson