Hälsingekusten leder
i coronavaccination

Gävleborgs län har vaccinerat störst andel av den vuxna befolkningen mot covid-19 i Sverige. Hälsingekustens tre kommuner ligger alla högt i vaccinationsgrad.

Hela 67,4 procent av alla över 18 år i Gävleborgs län, 154 945 personer, har fått sin första vaccindos fram till vecka 25, enligt Nationella vaccinationsregistret. 43,1 procent har fått andra dosen. För riket är genomsnittet 58 respektive 37 procent.

Sämst bland Sveriges regioner är Västra Götaland med 52,3 procent som fått första dosen. Näst bäst är Blekinge med 66,6 procent.

På Hälsingekusten är vaccinationsgraden än högre än genomsnittet i länet, med följande andel vuxna som fått första vaccindosen:
• Söderhamn: 71 procent
• Hudiksvall: 70 procent
• Nordanstig: 66 procent

Lägst andel vaccinerade finns i Gävle kommun med 64 procent.

I Sverige leder Åsele kommun vaccinationsligan med 81 procent som fått första dosen. Jumboplatsen intar Göteborgs kommun med 43 procent.

Den höga andelen vaccinerade i Gävleborg gör att besöksnäring och andra aktörer – som är beroende av att en hög andel av befolkningen är skyddad mot covid-19 – bör kunna se med optimism på sommarsäsongen.

Källa till statistiken är Newsworthys nyhetsbrev den 1 juli 2021.

Jörgen Bengtson