Sandarne får
äntligen skulpturpark

Sandarne utanför Söderhamn har äntligen fått den skulpturpark, som man talat om i ett decennium.

Långvind.com skrev om planerna på skulpturpark den 31 oktober 2012, Skulpturpark till Hälsingekusten?, som nu blivit verklighet.

Konstnären Kent Wahlbeck och föreningen Sandarne Kultur och Historiska Förening (Sandarne Kult) ville 2012 att kommunen skulle hjälpa till att ordna ett årligt konstnärssymposium på Stenö. Där skulle konstnärer från hela världen träffas under några försommarveckor varje år och skapa skulpturer tillsammans. Resultatet skulle bli en ständigt växande, permanent skulpturpark.

Söderhamns kommun var intresserad av idén. Kulturchef Anders Uddén skrev i ett tjänsteutlåtande att man skulle kunna få en unik skulpturpark med attraktionskraft långt utanför Sverige.

Resultatet blev inte riktigt som man tänkt sig, men en skulpturpark blev det!

Nu står tre skulpturer i Brunnsparken i Sandarne. Dessa är en följd av Konststafetten, som lokala föreningen Sisam/Kult och Söderhamns konstförening står bakom. Skulpturerna speglar olika delar av Söderhamnskustens historia, med skulpturer av sjöfåglar, ångfartyg och arbete på sågverken.

Det hela började med en utsmyckningstävling och vinnande skulptur, Stabbläggaren i corténplåt, av Göran Strandow (bilden).

Fortsättningen kom i år med de två av de andra förslagslämnarna, Pär Ljusbergs Ångslup och Kent Wahlbecks Boet.

Invigningen av skulpturparken skedde i lördags.

Tankar finns om en fortsättning med att konstnärligt berätta om de fyra Sandarnekvinnor som startade hungerkravallerna 1917 och skotten i Sandarne 1932.

Konststafetten är en satsning på att få offentlig konst till orter utanför Söderhamns stad. Hittills har Konststafetten invigt verk i Bergvik av Ragnhild Sandelius Brodow, Trönö av Mats Sonnesjö och Skog av Björn Gimstedt.

Sedan många år finns ”Konst i hamn” i Moviken, Bjuråker. Det är en etablerad konstutställning, som varje sommar samlar skulpturer och installationer från konstnärer på en udde i Norrdellen. Nu har den fått sin motsvarighet, därtill med permanenta skulpturer, i Sandarne, och förhoppningsvis en fortsättning med nya, permanenta skulpturer.

Jörgen Bengtson
Foto: Göran Strandows Linkedin