Framgångsrik
Långloppis i Enånger

– Försäljningen har varit jämnare i år – inga riktigt ”dåliga” dagar – men totalt sett har försäljningen minskat med knappt tio procent jämfört med i fjol, säger Marie Sandehult, när hon summerar de första 19 dagarna.

I år är det 29 säljare mot 34 förra året.

Långloppisen är viktig för Enångers bygdegårds ekonomi. Det gäller framför allt för skänkta varor, som Bygdegården får behålla all vinst på.

– Här har försäljningen ökat med nio procent.  Alla pengar som kommer in till Bygdegården är verkligen välbehövliga – inte bara för driften och som hyra för 37 dagars loppis samt förberedelser – utan även för att spara till den köksrenovering, som är nödvändig och måste finansieras, berättar Marie Sandehult.

Hittills i år har tre säljare sålt för mer än 9 000 kronor, medan det 2021 var fem säljare som hade sålt för lika mycket.

– Däremot har den som sålt för mest hittills i år, slagit förra årets rekord med nästan 17 procent, säger hon.

Alla säljare har hittills sålt för mer än 1 000 kronor, vilket inte var fallet i fjol vid samma tidpunkt.

Hälsingekusten.se besöker Långloppis den 1 juli nära stängningsdags – och gör som vanligt några fynd. Besöksdagen bjuder på regn och besökarna är få. Men Elisabeth Lindström, som sitter i kassan, är nöjd med dagen.

– En bra dag, lugn men det rullar på. Perfekt loppisdag, säger hon om det tråkiga vädret.

Den som vill följa vad som händer inför och under loppmarknaden, kan göra det på Facebooksidan för Enångers bygdegård.

Den andra stora sommarloppmarknaden i Hudiksvalls kommun och Hälsingland är på Bricka bygdegård i nordvästra delen av kommunen. Det är sannolikt Hälsinglands största loppmarknad. Enångers bygdegård, som ligger i kommunens sydöstra hörn, har utmanat sin bygdegårdskollega.

Hälsingekusten.se (då som Långvind.com) har tidigare jämfört de två loppmarknaderna och korat Enångers till en värdig utmanare, som till och med är bättre, även om öppettiderna är sämre.

Årets Långloppis i Enånger öppnande 25 juni och har öppet juli månad ut. Tidigare gick den under namnet ”storloppis”.

Hälsingekusten.se/Långvind.com har tidigare skrivit om Enångers storloppis/långloppis: Succé för Långloppis (31 juli 2021), Nytt rekord på första loppisdagen (27 juni 2020), Enångersloppis utmanar Brickaloppan (28 juni 2019), Enångers storloppis utmanar Brickaloppan (18 juli 2018), Långloppis blev storsuccé (1 augusti 2017) och Explosion av loppmarknader (28 juni 2017).

Text och foto:
Jörgen Bengtson