Hösten kom
26 september

Hösten kommer vanligen med färger och krispig luft på Hälsingekusten. När hösten anländer även officiellt, håller staten ordning på genom Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI). Exakt dag kan man bestämma först då man haft hösttemperatur i fem dagar efter varandra.

I genomsnitt kommer hösten till Hälsingekusten den 15–20 september, enligt SMHI:s mätningar 1961–1990. I år kom hösten lite senare, den 26 september; perioden 26 september–1 oktober var det alltså hösttemperatur på Hälsingekusten.

SMHI ger besked om höstens ankomst: Hösten anländer om det råder hösttemperatur – under tio grader Celsius – fem dygn i följd. På SMHI:s webb finns en särskild årstidskarta, som håller koll på ankomsten av höst-vinter-vår-sommar i Sverige. Här kan man i detalj se när årstidsväxlingen kom.

Vädret kan fortsatt spela spratt under hösten genom att stiga till över tio grader – gränsen för sommartemperatur. Även om det skulle ske fem dagar i följd, kan sommaren inte komma tillbaka, rent meteorologiskt. ”En gång höst – alltid höst”, resonerar SMHI.

Därtill har SMHI bestämt att den 1 augusti är tidigaste datumet för höstens ankomst. Senast möjliga datum för höstens ankomst är den 14 februari. Hösten har alltså drygt ett halvår på sig att anlända till Sverige.

Eftersom vinter och sommar inte har något definitivt första eller sista datum, betyder det att en årstid kan skifta från vår till höst och under extrema förhållanden hoppa över sommaren, vilket inte är ovanligt i fjällvärlden.

Motsvarande kan hända under vinterhalvåret, då det kan skifta från höst till vår utan att passera vinter. Det kan hända i Skåne och andra delar av Sverige med milt klimat.

Det finns även en kalendarisk definition  på höst. Den säger att hösten omfattar månaderna september, oktober och november.

Höstens exakta ankomst på Hälsingekusten varierar över åren. Den anlände 20 oktober 2021, 10 oktober 2020, 21 september 2019, 26 september 2018, 4 oktober 2017, 1 oktober 2016, 3 oktober 2015, 26 september 2014, 23 september 2013, 20 september 2012 och 12 oktober 2011.

Jörgen Bengtson
Karta: SMHI