Långvind en av
många höstmarknader

Det blir som planerat skördemarknad i Långvind i september, men den här gången en vecka tidigare än förra året. Årets skördemarknad blir lördagen den 17 september, klockan 11–15. Temat är ”lokalproducerat” och platsen Kolmagasinet i Långvindsbruk.

Marknaden är gratis för besökare. Bilister får betala en p-avgift på 20 kronor. Arrangör är Långvinds bruksmiljöförening.

Skördemarknaden i Långvind hade premiär 2015 och blev snabbt populär, både bland säljare och köpare. På grund av coronapandemin blev den dock inställd 2020.

Skördemarknaden kom också att ersätta Långvindsdagen som den stora hemvändar- och samlingsdagen för Långvindsbor.

Bilden visar skördemarknaden 2019.

Skördemarknader har under de senaste åren vuxit i popularitet på Hälsingekusten och i landskapet som helhet. Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har en sammanställning av skördemarknader, som är en relativt ny typ av marknader i Hälsingland. Vanliga marknader/knallemarknader och framför allt loppmarknader är desto fler.

De flesta skördemarknader i Hälsingland har kommit tillbaka efter pandemin. I sammanställningen redovisar vi hur läget var före pandemin.

Långvind.com/Hälsingekusten.se har haft flera artiklar om Långvinds skördemarknad: Lördag i Långvind: åter skördemarknad (20 september 2021), Skördemarknaden åter i Långvind 25 september (6 april 2021), Coronan ställer in skördemarknaden (27 augusti 2020), Skördemarknad för sjätte året (7 februari 2020), Lyckad skördemarknad men få skördeprodukter (22 september 2019), Långvind laddar för skördemarknad (28 september 2018), Populärt med skördemarknad (23 september 2017), Skördemarknad med äppelpajtävling (17 september 2016) och Skördar ny marknad i Långvind (8 september 2015).

Text och foto:
Jörgen Bengtson