Återkomst för
Hälsinge marknad

Efter två pandemiår kom Hälsinge marknad i år tillbaka. Den är en av Norrlands största och äldsta marknader, som i år känner av att det är svårare att locka knallare än tidigare, 350 mot tidigare 400. Besökarna lär dock återvända, för det finns ett stort uppdämt behov av att åter träffas på marknaden.

Bakom nedgången av antalet knallare ligger pandemin, bränslepriset och generationsväxling, säger Hans Bäckström, marknadsgeneral sedan 1981, till Hudiksvalls Tidning (9 september 2022).

Ungefär 85 procent av knallarna har varit på Hälsinge marknad tidigare, så besökarna kommer att känna igen sig, lovar han.

För många är Hälsinge marknad den stora hemvändardagen i Hudiksvall, med återkommande utbud av försäljare och nöjesfält under tre dagar. Marknaden börjar fredag 9 september klockan 15 och stänger söndag 11 september klockan 18.

Hälsinge marknad har en mager webbplats, Hudikmarknad,

Bakom Hälsinge marknad står tre idrottsföreningar: Strands idrottsförening, Hudiksvalls förenade fotboll (HuFF) och Hudiksvalls idrottsförening.

Bilden är från Hälsinge marknad 2017.

Hälsinge marknad har en flerhundraårig historia som ytterst få marknader i Norrland har.

Historiskt var Hälsinge marknad en av många höstmarknader. Med tiden blev marknader något som alla städer och större socknar hade tre gånger per år. Till skillnad från många andra gamla marknader, fortsatt Hälsinge marknad att leva vidare i modern tid.

Enligt Norrländsk uppslagsbok var Hudiksvall en av sju platser i Norrland, som ännu i mitten av 1950-talet hade marknad. De andra var Lycksele, Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda och Jokkmokk. Marknaden i Hudiksvall var alltså den enda i Norrland utanför Lappland och Norrbotten, som fick en fortsättning i modern tid.

År 1972 startade Hälsinge marknad i sin nuvarande form, med Kotorget som marknadsplats.

År 1991 flyttade den till Glysisområdet..

År 2020 och 2021 ställdes marknaden in på grund av coronapandemin.

Numera finns massor av marknader i Hälsingland och Norrland, även om pandemin har minskat antalet under 2022. Hälsinge marknad står sig, både historiskt och besöksmässigt. Hälsinge marknad kallar sig lite sturskt för ”Norrlands och Hudiks största folkfest”.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Hälsinge marknad: Hälsinge marknad blev minimarknad (6 september 2020), Coronan slog ut Hälsinge marknad (12 juli 2020), Hälsinge marknad med lång historia (6 september 2019), ”Lagomväder” bra på för Hälsinge marknad (9 september 2018), Brittsommar på Hälsinge marknad? (6 september 2018), Hälsinge marknad säkert hösttecken (6 september 2017), Hudikmarknad i dagarna tre (8 september 2016), Succé för mesta hemvändardagen (7 september 2015), Kär marknad åter (3 september 2015), Dags för marknad (2 september 2014), Lyckad marknadshelg (7 september 2014), Rekordmånga på marknaden (9 september 2013), Antik marknad i Hudik (4 september 2013) och Marknaden hemvändardag (6 september 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson