Hälsinge marknad
blev minimarknad

Coronapandemin ställde in årets Hälsinge marknad, som skulle ha varit helgen stora dragare Hudiksvall. Men helt inställd blev den inte, för under fredag och lördag har det varit en mer omfattande torghandel på gågatan i centrala Hudik.

Coronan ställde in Hälsinge marknad för första gången sedan andravärldskrigssutbrottsåret 1939.

– Det är onekligen mycket konstigt för mig som har varit med sedan 1977. Vi som är involverade är såklart besvikna och bedrövade, men det är ju bara att acceptera läget, säger marknadsgeneralen Hans Bäckström i dag till Helahälsingland.se.

En inställd Hälsinge marknad slår hårt på tre sätt: ingen hemvändarhelg för många hälsingar; föreningarna bakom marknaden förlorar cirka 250 000 kronor i intäkter; knallarna blir utan försäljning.

Det blev ändå en minimarknad under två av Hälsinge marknads tre dagar. Handlarföreningen Hudik city hyrde ut ett antal torgplatser på gågatan i Hudiksvall, vilket blev en liten kompensation för den uteblivna marknaden och populärt bland flanörerna på gågatan.

Bilden är från marknaden 2018.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Hälsinge marknad: Coronan slog ut Hälsinge marknad (12 juli 2020), Hälsinge marknad med lång historia (6 september 2019), ”Lagomväder” bra på för Hälsinge marknad (9 september 2018), Brittsommar på Hälsinge marknad? (6 september 2018), Hälsinge marknad säkert hösttecken (6 september 2017), Hudikmarknad i dagarna tre (8 september 2016), Succé för mesta hemvändardagen (7 september 2015), Kär marknad åter (3 september 2015), Dags för marknad (2 september 2014), Lyckad marknadshelg (7 september 2014), Rekordmånga på marknaden (9 september 2013), Antik marknad i Hudik (4 september 2013) och Marknaden hemvändardag (6 september 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson