Corona hinder
för Fyrdagarna

Internationella fyrdagen, där Sverige brukar ta guld i antal besökare, blev inte så stor som tidigare år. Coronapandemin lade hinder i vägen, både internationellt och i Sverige. Trots pandemin, så  lockade fyrdagarna 5 793 personer landet runt till 35 öppna fyrar tredje helgen i augusti.

Årets fyrdagar präglades starkt av coronaviruset. Många av de fyrar som normalt brukar delta kunde i år inte vara med på grund av svårigheter att uppfylla kravet på distansering eller beroende på att många av arrangörerna tillhörde någon riskgrupp, till exempel 70-plus, säger Tommy Öberg på Svenska Fyrsällskapet.

Väderleksförhållandena var utmärkta, men det hjälpte föga mot bakgrund av ovanstående.

Ideella föreningen Svenska Fyrsällskapet är sammanhållande kraft för fyrdagarna. Lokala fyrföreningar, hembygdsföreningar, båtklubbar, andra föreningar och fyrägare håller i de enskilda visningarna och fyrdagarna. Sjöfartsverket, som äger de flesta fyrarna, är naturligtvis en mycket viktig samarbetspartner.

Ingen av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser – Agön, Gran och Storjungfrun – höll öppet 2020. Tidigare har Agö fyr och Storjungfruns fyr varit öppna på fyrdagarna. Två fyrar i närheten av Hälsingekusten tog emot besökare, Brämön i Medelpad och Limö gamla fyr i Gästrikland.

Ytterligare en fyr i Gästrikland, fyrskeppet i Gävle hamn, Almagrundets fyrskepp, tog emot gäster; det har dock aldrig varit ett fyrskepp i gästrikevatten.

Gästriklands övriga klassisa fyrar – Bönans fyrEggegrunds fyrHällgrunds fyr och Västra bankens fyr – hade stängt, men det går att läsa om dem, liksom de öppna fyrar vi berättar om ovan, på Långvind.com:s sida om Fyrar.

Vi presenterar här fyrarna i Hälsingekustens närhet, som höll öppet 2020. De är från norr till söder, med fyrnamn och antal besökare:
• Brämön: 86
• Almagrundets fyrskepp: 105
• Limö: 42

Svenska Fyrsällskapet har funnits sedan 1996. Det består av mer än 4 500 fyrintresserade privatpersoner och organisationer i Sverige. Målsättningen är att bevara fyrarna, då dessa utgör ett värdefullt kulturarv, därtill i en tid då satellitnavigering tar över.

Fyrdagarna genomförs i cirka 30 länder och territorier världen över tredje söndagen i augusti.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om internationella fyrdagen och Svenska Fyrsällskapet: Långvind.com har haft många artiklar om Internationella fyrdagen: Dubbelt rekord för svenska fyrdagar (11 september 2019),: Fyrar välkomnar kommande helg (15 augusti 2018), Stängda fyrplatser öppnar på fyrdagen (4 juni 2018), Motvind på årets fyrdag (3 september 2017), Fyrdag öppnar stängda fyrplatser (30 juli 2017), Nytt rekord för internationell fyrdag (10 september 2016), Fyrar välkomnar (1 augusti 2016), Fyrsällskapet fyller 20 (8 februari 2016), Blickfång Söderhamns skärgård (13 januari 2016), Besöksrekord på fyrdagen (29 augusti 2015), Fyrdagen öppnar fyrplatser (14 augusti 2015), Fokus fantastiska fyrar (9 juni 2015), Fyrsällskap på Fejan (10 januari 2015), Inget fyrrekord (3 september 2014), Uppåt på Agön (18 augusti 2014), Rekord på fyrdagen? (5 augusti 2014), Populär fyrdag i Sverige (3 september 2013), Fyrar öppna för allmänheten (11 augusti 2013), Succé för fyrdagen (28 augusti 2012), Öppen fyr lockar (19 augusti 2012), Full fart på Hälsingekusten (15 juli 2013), Agö fyr välkomnar (15 augusti 2012), Agö fyr öppnar (13 augusti 2012), Stridsbåt säkrade gudstjänst (15 juli 2012) och Inget fyrfirande i Hälsingland (20 augusti 2011).

Jörgen Bengtson
Karta: Leif Elsby, Svenska Fyrsällskapet