Fullt firande
för Söderhamn

Söderhamns stad firade sin fyrahundraårsdag på måndagskvällen med en direktsänd konsert på teatern. Coronapandemin lade viss sordin på firandet. Men det hindrade inte att det var fest och firande kvällen lång.

På plats fanns bland andra historikern Dick Harrison, antikvarien på Hälsinglands museum Lars Nylander, landshövding Per Bill och flera artister: Anna och Joel Sahlin, Miriam Bryant och Monica Törnell.

Den 7 september 1620 fick Söderhamn sina stadsprivilegier av kung Gustav II Adolf. Stadens gevärsfaktori, som Långvinds bruk försåg med högkvalitativt järn, var det enskilt största skälet till att kungen gjorde Söderhamn till stad.

Från början var det tänkt att 400-års-firandet skulle kulminera i fyra så kallade kalasdagar. Nu blev det istället en direktsänd festival, Låt live leva, som Jubel arrangerade. Programledare var firandets projektledare, Anders Uddén, sa till publiken:

– Det är i dag vi fyller 400 år, vår stolta lilla stad Söderhamn. Vad är det då som gjort oss stolt? Varför kom vi hit? Hur blev vi till?

Svaren levererade historikern Dick Harrison i en föreläsning. Han tog sin början i 1100-talet, alltså långt innan Söderhamn blev stad, och fortsatte genom 1600-talet då staden fick sitt privilegiebrev och gevärsfaktori, stadsbränderna och sågverken, flygflottiljen och industrinedläggelser. Flera gånger har staden gått på knockout.

– Hur många har försökt döda Söderhamn? Sjörövarna som kom hit, skattlade bygden, byggde en stor borg och skrämde livet ur allesammans, Engelbrekt och hans svenska upprorsmän som inte tycker om sjörövarnas efterträdare, Johan III som inte tyckte om Söderhamn för han gillade Hudiksvall bättre och ryssarna som brände ner för att de tyckte det var kul, säger Dick Harrison.

Sedan fortsatte han att räkna upp alla nederlagen – och konstaterade att Söderhamn överlevt och kommit tillbaka.

– Folk har helt enkelt gillat den här staden, sett potentialen, tyckt om att leva här, återkommit och inte velat ge upp utan satsat på något annat. Så när ni firar 400 år, är det något som försöker sabba det med covid-19. Men detta kommer ni att komma över. Ni kommer med all säkerhet ha en ljus framtid till mötes, sa Dick Harrisson.

En rad högtidstalare fanns på plats: kommunfullmäktiges ordförande Viktor Wärnick (M), landshövding Per Bill, kommunalråd John-Erik Jansson (C) och kommunchef Patrik Jakobsson.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Söderhamn som 400-årsjubilerande och historisk stad: Många författare fångar Söderhamnshistoria (5 augusti 2020), Söderhamn renoverar museum (14 juli 2020),  Jubilerande Söderhamn blickar 25 år framåt (6 juni 2020), Fara för Söderhamns fyrahundraårsfirande (30 maj 2020), ”Historierockstjärna” till Söderhamn 400 år (22 januari 2020), Söderhamn laddar för 400-årsfödelsedagen (29 december 2019), Söderhamn fyller 400 år med egen låt (6 november 2019), Söderhamn planerar för 400 år (22 januari 2019), Söderhamn fyller 400 år (19 december 2018) och Känn historiens vingslag i Söderhamn (17 juni 2019).

Jörgen Bengtson
Foto: Söderhamns kommun