Dubbelt rekord
för svenska fyrdagar

Fyrdagen satte dubbelt rekord i Sverige under fyrdagarna i augusti: rekordmånga besökare och rekordmånga fyrar.

Nytt för i år var att fyrdagen var fördelad på två helger, dels i början av augusti, dels i slutet av månaden. Några hade öppet båda helger. Detta bidrog sammantaget till dubbla rekord:
• 17 903 besökare
• 65 öppna fyrar, vara 30 i början och 38 i slutet av augusti.

Internationella fyrdagen är internationell och hålls i slutet av augusti. I år tillförde Svenska Fyrsällskapet, som ansvarar för den internationella fyrdagen i Sverige, en nationell fyrdag i början av augusti.

Svenska Fyrsällskapet är sammanhållande kraft för fyrdagarna. Lokala fyrföreningar, hembygdsföreningar, båtklubbar, andra föreningar och fyrägare håller i de enskilda visningarna och fyrdagarna. Sjöfartsverket, som äger de flesta fyrarna, är naturligtvis en mycket viktig samarbetspartner.

Två av Hälsinglands tre klassiska fyrplatser, Agön och Storjungfrun, höll öppet 2019. Ytterligare tre fyrar i närheten av Hälsingekusten tog också emot besökare, Brämön i Medelpad samt Bönan och Limö gamla fyr i Gästrikland.

Hälsinglands tredje klassiska fyrplats, Gran, höll inte öppet. Storjungfrun firade fyrdagen redan i  juli.

Ytterligare en fyr i Gästrikland, fyrskeppet i Gävle hamn, Almagrundets fyrskepp, tog emot gäster; det har dock aldrig varit ett fyrskepp i gästrikevatten.

Gästriklands övriga klassisa fyrar – Eggegrunds fyr, Hällgrunds fyr och Västra bankens fyr – hade stängt, men det går att läsa om dem, liksom de öppna fyrar vi berättar om ovan, på Långvind.com:s sida om Fyrar.

Vi presenterar här fyrarna på Hälsingekusten eller dess närhet, som höll öppet 2019. De är från norr till söder, med fyrnamn och antal besökare:
• Brämön: 62
• Agö: 39
• Storjungfrun: 125
• Bönan: 382
• Almagrundets fyrskepp: 115
• Limö: 28

Svenska Fyrsällskapet är, av förklarliga skäl, mycket nöjd med årets fyrdagar.

– Vi är mycket glada för det arbete som har lagts ned då det sprider ett fyrintresse och en fyrkunskap som ökar möjligheterna till att bevara fyrarna. Samtidigt med fyrkunskap sprids även kunskap om övrig sjöfart genom fyrdagarna, vilket är viktigt då Sverige är en gammal sjöfararnation, skriver Svenska Fyrsällskapets Tommy Öberg i ett pressmeddelande i dag.

Internationella fyrdagen startade 2002 och blev omedelbart en stor succé i Sverige. Det lilla landet i norr står för över hälften av alla världens öppna fyrar och fyrbesökare denna dag.

Fyrdagen genomförs i cirka 30 länder och territorier världen över tredje söndagen i augusti.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om internationella fyrdagen och Svenska Fyrsällskapet: Långvind.com har haft många artiklar om Internationella fyrdagen: Fyrar välkomnar kommande helg (15 augusti 2018), Stängda fyrplatser öppnar på fyrdagen (4 juni 2018), Motvind på årets fyrdag (3 september 2017), Fyrdag öppnar stängda fyrplatser (30 juli 2017), Nytt rekord för internationell fyrdag (10 september 2016), Fyrar välkomnar (1 augusti 2016), Fyrsällskapet fyller 20 (8 februari 2016), Blickfång Söderhamns skärgård (13 januari 2016), Besöksrekord på fyrdagen (29 augusti 2015), Fyrdagen öppnar fyrplatser (14 augusti 2015), Fokus fantastiska fyrar (9 juni 2015), Fyrsällskap på Fejan (10 januari 2015), Inget fyrrekord (3 september 2014), Uppåt på Agön (18 augusti 2014), Rekord på fyrdagen? (5 augusti 2014), Populär fyrdag i Sverige (3 september 2013), Fyrar öppna för allmänheten (11 augusti 2013), Succé för fyrdagen (28 augusti 2012), Öppen fyr lockar (19 augusti 2012), Full fart på Hälsingekusten (15 juli 2013), Agö fyr välkomnar (15 augusti 2012), Agö fyr öppnar (13 augusti 2012), Stridsbåt säkrade gudstjänst (15 juli 2012) och Inget fyrfirande i Hälsingland (20 augusti 2011).

Jörgen Bengtson
Karta: Leif Elsby, Svenska Fyrsällskapet