Coronan slog ut
Hälsinge marknad

Hälsinge marknad – en av Norrlands största och äldsta marknader – förlorade kampen mot coronapandemin. Arrangörerna ställde häromdagen in årets marknad, för första gången i modern tid sedan andra världskrigets utbrott 1939.

– Det är ett tufft beslut att ta, men även vi måste ta ett samhällsansvar, säger marknadsgeneral Hans Bäckström till Helahälsingland.se (9 juli 2020).

Det finns flera skäl till att arrangörerna ställer in årets marknad. Ett tungt skäl är att gymnasieskolorna öppnar två veckor före och att risken för ökad smittspridning vore stor på Hälsinge marknad.

– Vi har pratat med smittskyddsläkaren som bedömer att det inte finns några förutsättningar för att genomföra marknaden på ett säkert sätt, säger Hans Bäckström.

Inställd marknad slår hårt mot ekonomin för de tre arrangörernas: Strands idrottsförening, Hudiksvalls idrottsförening och Hudiksvalls Förenade Fotboll (HuFF).

För många är Hälsinge marknad den stora hemvändardagen i Hudiksvall, med samma återkommande utbud av försäljare och nöjesfält under de tre dagarna. Men samtidigt har marknad en flerhundraårig historia.

Historiskt var den en av många höstmarknader. Med tiden blev marknader något som alla städer och större socknar hade tre gånger per år. Till skillnad från många andra historiska marknader, fortsatte Hälsinge marknad att leva vidare i modern tid.

Enligt Norrländsk uppslagsbok var Hudiksvall en av sju platser i Norrland, som ännu i mitten av 1950-talet hade marknad. De andra var Lycksele, Arjeplog, Arvidsjaur, Gällivare, Haparanda och Jokkmokk. Marknaden i Hudiksvall var alltså den enda i Norrland utanför Lappland och Norrbotten, som fick en fortsättning i modern tid.

Men i år blir det alltså inget av  ”Norrlands och Hudiks största folkfest”, som arrangörerna kallar Hälsinge marknad första helgen i september. Marknaden är inte ensam om att vara drabbat av coronan. Alla större marknader har under pandemin blivit inställda.

Arrangörernas mål är att marknaden ska återkomma 2021, men ingen vet i dag hur pandemin ser ut då och hur intresset är bland knallarna.

Bilden är från marknaden 2018.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har haft många artiklar om Hälsinge marknad: Hälsinge marknad med lång historia (6 september 2019), ”Lagomväder” bra på för Hälsinge marknad (9 september 2018), Brittsommar på Hälsinge marknad? (6 september 2018), Hälsinge marknad säkert hösttecken (6 september 2017), Hudikmarknad i dagarna tre (8 september 2016), Succé för mesta hemvändardagen (7 september 2015), Kär marknad åter (3 september 2015), Dags för marknad (2 september 2014), Lyckad marknadshelg (7 september 2014), Rekordmånga på marknaden (9 september 2013), Antik marknad i Hudik (4 september 2013) och Marknaden hemvändardag (6 september 2012).

Text och foto:
Jörgen Bengtson