Kustens enda
matbutik har öppnat

Långvinds fritidsområde är enda fritidshusdominerade samhälle på Hälsingekusten, som har livsmedelsbutik sommartid. I dag öppnade den lilla butiken, halvvägs mellan Hudiksvall och Söderhamn. Den byter också namn från Sommarbutiken till Långvinds Minilivs. Butiken har ny regim, Elin Eriksson, och nytt samarbete med Ica Trönö.

Detta samarbete öppnar för en spännande utveckling av sommarbutiken i Långvind. Långvinds Minilivs kan komma att bli en obemannad, året-runt-öppen butik. Samfällighetsföreningens styrelse och Elin Eriksson studerar möjligheten.

Långvinds Minilivs har öppet alla dagar klockan 9–19 till mitten av augusti. När den bemannade butiken stänger för säsongen vet vi inte, men det brukar vara i slutet av augusti efter en eller två veckoslut med helgöppet. Hur det sedan blir med obemannad butik, återstår att se.

På premiärdagen var det mycket folk i butiken och Melodikrysset som samlade intresserade. Liksom tidigare fanns glass, nybakat bröd och lättare förtäring i butiken. Elin Eriksson flaggar för att det blir både panini och eventuellt också toast inom kort.

Långvinds Minilivs har egen Facebooksida, Långvinds Minilivs, men använder också den som Långvinds samfällighetsförening har, med drygt 1 000 följare.

Butiken Långvinds Minilivs AB är ett nytt bolag, registrerat så sent som 2 maj 2023. Bakom bolaget står Elin Eriksson, som har varit i Långvind sedan barnsben, först hos farfar och farmor på Falkstigen, sedan med föräldrarna på Ekorrstigen och nu i egen stuga med sambo på Ekorrstigen.

Tidigare fanns sommartid butiker eller kiosker i många fritidshusområden eller fritidshusdominerade områden på Hälsingekusten. I dag är livsmedelsbutiken i Långvind den enda fullsortimentssommarbutiken som är kvar.

Långvinds fritidsområde är stort nog att bära upp en sommarbutik, har en samfällighetsförening som är stark nog att gå i land med uppgiften och en arrendator som är driven nog att hålla igång en butik under två månader, under 17 år Mikael Pettersson och från och med i år Elin Eriksson. För samfällighetsföreningen är butiken strategisk, en naturlig samlingspunkt i Gävleborgs största fritidshusområde.

På bilden ser vi Långvinds samfällighetsförenings ordförande, Anders Kjellman, med kaffe, bulle och melodikrysset i högsta hugg på premiärdagen.

Långvind.com har haft många artiklar om Långvindsbutiken: Långvind får ny butiksarrendator (14 april 2023), Långvind söker butiksföretagare (9 februari 2023), Långvindsbutiken öppen för säsongen (24 juni 2022), Sommarbutiken med Micke på sextonde året (22 juni 2021), Långvind i dubbelfokus (10 juni 2020), Coronaanpassning och nyheter i butiken(15 juni 2020), Sommaren är här: Sommarbutiken öppnar (14 juni 2019), Säkert sommartecken: Sommarbutiken öppnar(16 juni 2018), ”Årets nyhet är kokkaffe” (21 juli 2018), Hälsingekustens enda sommarbutik har öppnat (18 juni 2017), Sommarbutik på elfte året (16 juni 2016), Sommarbutiken öppnar 13 juni (2 juli 2015), Fortsatt sommarbutik i Långvind(25 maj 2014), Sommar med butik i Långvind (18 maj 2013), Hämtpizza till stranden (7 augusti 2013), Unik sommarbutik (16 juni 2012), Trådlöst bredband i Långvind (4 juli 2012), Sjätte gången gillt för Micke (11 maj 2011), Sommarbutiken öppnar (12 juni 2010), Helgöppen sommarbutik (18 augusti 2010), Sommarbutik öppnar för säsongen (13 juni 2009).

Jörgen Bengtson
Foto: Helene Kjällman

Nyheten uppdaterad 18 juni i 2023