Hudik Cup
starkt framåt

Ungdomsfotbollsturneringen Hudik Cup startade 1979 med elva lag och åtta föreningar – och nu är den Norrlands största. Därmed är den också största, årligt återkommande idrottsevenemanget på Hälsingekusten.

Hudik Cup är en av landets största helgcuper med i år 3 314 spelare från 330 lag i åldern 8–15 år. I morgon sparkar ungdomarna loss. Den kommer nu starkt efter två pandemiår.

Cupen går av stapeln 16–18 juni 2023 i Hudiksvall.

Ungdomslag från hela Sverige spelar 802 matcher från fredag till söndag kväll. Matcherna är fördelade på åtta planer i Hudiksvall.

För arrangören, Strands idrottssällskap (IF), är Hudik Cup en stor framgång. Den betyder enormt mycket för både Strand IF:s verksamhet och ekonomi. På första cupen var en av spelarna nioårige Tomas Brolin. Resten är, som det heter, historia, både för Tomas Brolin och Hudik Cup.

Nytt för 2022 var ett Hudik Cup-torg på Möljen på lördagen. Torgverksamheten, Sparbankens Cuptorg, är öppen för alla. Klockan 10–16 är det gratis aktiviteter för hela familjen, med bland annat Theoz. Klockan 13 startar uppträdanden på scenen med uppvisning av både Julle United och Hudik Gympan samt klockan 15  Medina.

Hudik Cup belägger alla övernattningar som finns i Hudiksvalls kommun – inklusive många skolor/gymnastiksalar och privata hem – och fyller restaurangerna. Evenemanget är en stor återvändarhelg. Sammantaget gör det Hudik Cup till den helg med högst omsättning inom besöksnäringen i Hudiksvall under året.

Hudik Cup är aktiv på Facebook, facebook.com/hudikcup, med  drygt 1 100 följare och Instagram, instagram.com/hudikcup, med drygt 1 200 följare. Hudik Cup har också egen webbplats, Hudikcup.

Hälsingekusten.se, tidigare Långvind.com, har skrivit om Hudik Cup tidigare: Hudik Cup i mål efter pandemin (19 juni 2022), Hudik Cup flyttar fram tävlingen (3 april 2020), Fyrtioett år för rekordstor Hudik Cup (13 juni 2019) och Framgång med Hudik Cup (10 juni 2016).

Jörgen Bengtson