Vill du få en levande berättelse med arkeologiska ögon om Långvinds bruk, Enånger på Hälsingekusten, under järnbrukstiden? Hälsingekusten hade tidigare många järnbruk. I år finns en enda chans att se järnbruket i Långvind ur ett arkeologiskt perspektiv: lördagen den 24 augusti 2024, med start klockan 15.
Då tar ArcMontanas kunniga arkeologer Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson besökarna på en forntidsvandring i det gamla järnbruket från stormaktstiden. Temat är ”från hamn till hytta”.
STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind, Enånger, arrangerar fyra forntidsvandringar varje sommar. Nu har turen kommit till Långvinds bruk. De fyra guidningarna är sedan flera år en stor succé. Liksom förra året gäller förhandsanmälan senast klockan 18 dagen före vandringen till info@langvind.com, 0650-822 33 eller 070-660 55 60.
Vandringen i Långvinds bruk ger en inblick i lämningarna av ett gammalt järnbruk, Hälsinglands bäst bevarade, enligt arkeologerna Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson! Långvinds bruk blev järnbruk 1687. Annexet Enångers Boda blev järnbruk 1770. Dessa hade en gemensam masugn, fem stångjärnshammare och tio härdar. Långvinds bruk med annexet i Boda hade sin storhetstid under slutet av 1700-talet och första hälften av 1800-talet. Vandringen ”från hamn till hytta” tar drygt två timmar. Samling sker på Stallplanen, mellan garaget och Café Bränneriet, i Långvinds centrala bruksmiljö.
När ”den stora bruksdöden” drog fram över Sverige, gick Boda bruk i graven i mitten av 1880-talet och moderbruket i Långvind 1890; masugnen arrenderades ut under några perioder fram till 1902, då järnbruket definitivt blev historia.
Bilden visar forntidsvandringen i Långvinds bruk för några år sedan.
Lördagen den 31 augusti, klockan 15–17.30, kan du få besked om sägenomspunna Hedningahällan, Enånger. Var det en ättestupa, en fästning, en religiös plats med rituell betydelse eller kanske rent av en dåtida ”folkpark”? Häng med på en intressant resa i stenålderns tankevärld och materiella kultur. På stenåldern var hällan en liten ö i yttersta havsbandet. Landhöjningen har förpassat den till ett läge långt från havet, där den ser ut som ett flyttblock. Ola Nilsson och Lena Berg Nilsson leder årets sista forntidsvandring.
Lördagen den 10 augusti genomförde Kungsgården Långvind årets första forntidsvandring, som var i och runt Enångers gamla kyrka. Vandringen blev en succé.
Lördagen den 17 augusti var det dags för andra forntidsvandringen, den här gången med Ola Nilsson som gjorde en nedstigning i dödsriket. Han ledde en vandring till avrättningsplatsen i Sivik, Enånger på gränsen till Njutånger. Även den vandringen blev en framgång med åtta deltagare.
Kungsgården Långvind erbjuder inte bara forntidsvandringar för enskilda som kommer till annonserade vandringar, utan också för grupper på minst sex personer. Dessa måste boka en vandring i förväg. Gruppvandringarna gäller dels för de fyra ovanstående målen, dels för de tre nedanstående.
Utöver dessa fyra vandringar i Enånger finns även möjlighet att vandra i:
– Finnskogen Nianfors, som ger inblick i en föga känd finnskogskultur i hjärtat av Hälsingland, när Finland var en del av Sverige.
– Rödhälle skans, som ger en inblick i maktens landskap under järnålder och medeltid ur ett lokalt och regionalt perspektiv.
– Sofieholm, ett manufakturverksområde, vilket nu är natur- och kulturreservat, som ger kunskap om den tidiga industrialismen med vattenkraften i fokus, först som manufakturverk, sedan som kraftstation.
– Vi är mycket glada över att kunna fortsätta med dessa kvalificerade och kunskapsgivande forntidsvandringar med de två duktiga arkeologerna, Lena Berg Nilsson och Ola Nilsson, säger Agneta Bengtson på STF hotell och konferens Hudiksvall Kungsgården Långvind.
Tidigare under sommaren har Jörgen Bengtson haft en guidad natur- och kulturvandring i Långvinds bruk på lördagar. Bruksvandringen tar deltagarna på en spännande vandring ”från stormaktstid till fritid”, som speglar brukets historia från järnbruk 1687 till skogsbruk i dag, med rekreation som ett viktigt inslag
De annonserade forntidsvandringarna kräver förhandsanmälan senast klockan 18 på fredag till info@langvind.com, 0650-822 33 eller 070-660 55 60.
Text och foto:
Jörgen Bengtson