Strömmingen leker

I helgen leker strömmingen i Söderhamn. Årets stora hemvändar- och sensommararrangemang i Söderhamn, Strömmingsleken, pågår från fredag eftermiddag till söndag kväll. Nytt för i år är bland annat ett motionslopp på söndagen. I år är Strömmingsleken i huvudsak förlagd till Stadsparken.

Restaurang-, surströmmings- och öltält, knallar och tivoli öppnar fredag klockan 14. Som sig bör finns olika former av strömming att tillgå: suring och sotare.

Fredag kväll, med start klockan 21, blir det musik med Soulcial i öltältet. En timme före midnatt intar Rocktoolståget med gäster stora scenen: Monica Törnell, Eric Thyr, Carina Jansson, Göran Hånell, Påte Sköld, Margareta Timper, Aja Thelin, Johanna Andersson och Jamina Jansson.

Tält, knallar och tivoli är igång under hela lördagen.

Lördag kväll börjar musiken flöda från klockan 21, återigen med Soulcial. Cirka 22.30 spelar In Michigan på stora scenen. Vid midnatt tar Rocktoolståget vid, nu med Eric Bazilian, Mats Wester och hemlig gäst med hitlåtar från Hooters och Nordman.

På söndag blir det ekumenisk gudstjänst klockan 11.

Årets nyhet, motionsloppet Strömmingsloppet, startar klockan 11.40 för 13-kilometersloppet och klockan 12 för 6,5-kilometersloppet.

Strömmingsleken avslutas med fyrverkeri på Södra berget klockan 22.

Förra året blev Strömmingsleken ett besöksmässigt fiasko. Om några dagar vet vi hur utfallet blev av den 47:e Strömmingsleken.

Jörgen Bengtson