Hösten har kommit till Hälsingekusten. Den kom den 12 oktober, starkt försenad, efter en ovanligt lång brittsommar.
Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) håller bland mycket annat koll på årstidsväxlingarna. Höst är det, enligt SMHI, när dygnsmedeltemperaturen varit under tio grader Celcius fem dygn i följd. Hösttemperatur är det när enskilda dygn har en dygnsmedeltemperatur under tio grader.
Den 11 oktober var femte dagen i rad, som Hälsingekusten hade en dygnsmedeltemperatur under tio grader. Alltså har vi höst från och med 12 oktober.
SMHI mäter temperaturen vid tre tillfällen under ett dygn, klockan 7, 13 och 19 svensk normaltid. På så sätt får SMHI också fram en dygnsmedeltemperatur.
Sommaren hängde med länge i år. Normalt kommer hösten till Hälsingekusten i mitten av september, enligt SMHI:s statistik den 20 september i genomsnitt åren 1961–1990. I år kom hösten hela tre veckor senare, till fröjd för alla som kunde njuta av sommarvärme utomhus.
Det var visserligen hösttemperatur några dagar till och från, men de allra flesta dagar efter ”genomsnittshöstdagen” 20 september hade sommartemperatur, alltså över tio grader.
Jörgen Bengtson