Världens största grottor

Två av världens största grottsystem finns på Hälsingekusten. Det kan vi tacka istiden och efterföljande jordbävningar för, som skapade Bodagrottorna utanför Iggesund och Hölickgrottorna på Hornslandet för närmare 10 000 år sedan.

Bodagrottorna är världens näst längsta system av urbergsgrottor – det finns dock många betydligt längre kalkstensgrottor, som rinnande vatten har format och fortsätter att forma. Hölicksgrottorna, som upptäcktes så sent som på 1980-talet, är världens tredje längsta urgrottssystem.

Bodagrottorna är, inklusive bigrottor, 2 896 meter långa. På sina håll är gångar och salar i tre våningar. Fläckgrottan och stora centralsalen, som ligger nära grottans stora ingång, är lätta att besöka.

Hölickgrottorna är 1 340 meter långa. Grottsystemet omfattar tiotalet salar, däribland Turistgrottan och Viogrottan, som är lätta att besöka.

Båda grottorna är lätta att nå och förhållandevis lätta att utforska, även på egen hand. Sommaren 2010 fick båda grottsystemet nya rep, som gör det lättare att upptäcka grottorna på egen hand. Repen är bra både som vägvisare i grottsystemet och att hålla sig i genom svåra passager i grottgångarna.

Läs mer om Hälsinglands okända naturunder under huvudfliken Göra, klicka sedan vidare på fliken Grottor!

Jörgen Bengtson