Klart för flyktingar

I början av december får Hälsingekusten en flyktingförläggning i Njutånger, som till en början kan ta emot femtiotalet flyktingar. På fredagen gav Norrhälsinge räddningstjänst muntligt klartecken.

Ägaren, Ulf Bergdahl, ska åtgärda en del småsaker som rör brandskyddet. Sedan kan Njutångersgården öppna som flyktingförläggning. Inflyttningsdag blir tidigast den 3 december.

– När allt är helt klart så kör vi och kan ta emot 50–60 asylsökande till en början, säger Ulf Bergdahl till Hudiksvalls Tidning i dag.

Hälsingekusten.se skrev om planerna på flyktingcenter den 27 oktober 2012, Flyktingcenter till Njutånger. Då var planerna att öppna redan 15 november.

Flyktingströmmen till Sverige är stor. Det kommer fler asylsökande till Sverige än något annat EU-land räknat per invånare. Detta gör att Migrationsverket har akut behov av tillfälligt boende för asylsökande.

Njutångersgården var tidigare ålderdomshem, som kommunen sålde till njutågersborna. Sedan dess har Njutångersgården bytt ägare flera gånger. Under en kort tid 2011 var Njutångersgården flyktingmottagning under dåvarande ägare Royal Swiss Hotel.

Jörgen Bengtson