Valborg med och utan kase

Valborgsmässoafton har sina rötter i en hednisk högtid som uppstod i Tyskland (Walpurgisnacht). Senare blev den knuten till kulten av den heliga Valborg. I Jättendal tar man fasta på denna tradition i kväll, på andra platser på Hälsigekusten är det traditionellt valborgsfiranden, med eller utan eld.

Det finns mycket mer valborgsfiranden är dem vi finner i lokalpressen. Långvind.com har sammanställt större firande vi känner till på Hälsingekusten, från norr till söder:

Jättendal: Walpurgisnacht–valborgsmässofirande på Fröstengatan 17. Klockan 18.00 filmvisning, konstutställning och mingel, 19.00 musik med Henrik Zacco & Anders Klang, 20.30 kasen tänds, 22.00 avslut men om lusten faller på fortsätter valborgsfirandet in mot småtimmarna. Korv med bröd, kaffe, te, saft och lotteri.

Harmånger: Valborg på Hagängsgården. Klockan 17.30 sjunger Nordanstigs manskör in våren.

Stocka: Valborg på café och restaurang Måsen. Klockan 18.15 sjunger Nordanstigs manskör in våren.

Strömsbruk: Valborg på Strömsbruks idrottsplats. Klockan 18.50 sjunger Nordanstigs manskör in våren.

Hudiksvall: Valborg på Möljen med vårtal av Jonas Holm och sång av Hudiksvalls kammarkör. Start klockan 19.00.

Söderala: Vårkase på fotbollsplanen i Söderala. Start klockan 19.00, 20.00 tänds kasen, 22.00 fyrverkeri. Korv och hamburgare från grillen, kaffeservering på bygdegården.

Sandarne: Vårkase på Sandarnes idrottsplats. Start klockan 18.00, 20.00 tänds kasen. Barnkör och underhållning, servering, tombola, chokladhjul, fiskdamm, ballonger.

Jörgen Bengtson